Letným balkónom vládnu muškáty, kráľovnou zostáva ruža

Po rozkvitnutom kvetinovom záhone túžia nielen majitelia rodinných domov, ale aj obyvatelia a najmä obyvateľky panelákových bytov.

13.07.2009 16:00
Letným balkónom vládnu muškáty, kráľovnou... Foto:
Letným balkónom vládnu muškáty, kráľovnou zostáva ruža
debata

Najpopulárnejšou kvetinou letných balkónov a lodžií zostávajú napriek širokej ponuke muškáty.

Vkus Slovákov sa nezmenil ani čo sa týka kvetinových darov, najobľúbenejším zostáva ruža. Kráľovnú kvetov však nezriedka nahrádzajú črepníkové rastliny, prvenstvo medzi nimi patrí orchidei. Zhodli sa na tom viacerí odborníci. 

„Pestrý balkón plný kvitnúcich rastlín si získava stále viac priaznivcov nielen medzi príslušníkmi staršej generácie, ale aj medzi mladými rodinami,“ povedala spolumajiteľka siete kvetinárstiev Kulla Katarína Kullová. Upozornila, že hoci v minulosti bolo pestovanie kvetín doménou žien, v súčasnosti sa oň zaujíma stále viac mužov.

Na balkónoch i lodžiách podobne ako pred dvadsiatimi rokmi, keď bola ponuka rastlín značne obmedzená, dominujú obyčajné a ťahavé muškáty, zhodli sa oslovení odborníci. „Čoraz viac ľudí však túži aj po truhlíkoch s viacerými druhmi letničiek,“ upozornil Jaroslav Kupeček z košického záhradníctva Átrium.

O výbere kvetín na letný balkón rozhoduje podľa Kullovej aj ich odolnosť voči náhlym zmenám teploty či schopnosť prežiť zimu. „Ľudia nechcú zelené balkóny iba v lete, ale aj v zime,“ tvrdila Kullová. Vyhľadávané sú preto stále zelené rastliny; zriedkavosťou nie je už ani pestovanie paradajok či byliniek, ako sú napríklad bazalka, tymian a rozmarín. „Populárne sú aj citrusy, v menšej miere bonsaje,“ doplnila Jana Pršová z kvetinárstva Wisteria v Nitrianskom Rud­ne.

Kráľovnou kvetín zostáva ruža; malý návrat zažíva klinec známy skôr ako červený karafiát, ktorý sa spája najmä so sviatkom Medzinárodného dňa žien či podnikovými oslavami v časoch komunizmu. „Na rozdiel od minulosti sa však dáva do miešanej kytice,“ dodala Kullová. 

Zatiaľ čo v minulosti bolo spoločenským faux paux priniesť do daru črepníkovú rastlinu, v súčasnosti je to stále populárnejšie. Na rebríčku črepníkových kvetín kraľuje podľa oslovených odborníkov orchidea; obľúbené sú aj bylinkové košíky, miniruže či gerbery.

Zdroj: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december