Balkón a terasa ako malá záhrada

Záhrada vo veľkých mestách je luxus. Nič to, stačí balkón alebo terasa a trochu zeleného živého sveta doputuje aj do mestského bytu.

02.04.2009 17:45
Balkón a terasa ako malá záhrada Foto:
Balkón a terasa ako malá záhrada
debata

Záleží len na fantázii, či majiteľ uprednostní kvetinovú výzdobu, alebo sa pustí aj do pestovania aromatických, farebných a zároveň jedlo ochucujúcich byliniek, jahôd či dekoratívnych zemiakov, ktoré najprv kvitnú a potom skončia na tanieri. Balkóny bývajú rôzne veľké, bežne ohraničujú priestor 3–4 metre dlhý a 1,5 metra široký. Ako sa ho zmocniť? Dizajnérka Gabriela Petreková odporúča, aby sa pracovalo s celým priestorom – podlahou, stenami i stropom.
Farebné kombinácie
Obvykle zábradlie balkónov lemujú hrantíky s muškátmi. Priestor bude plnší, ak sa doň zo stropu budú spúšťať surfínie a fuchsie. Tieto kvety zároveň umožnia živé farebné kombinácie. Farebnú dokonalosť možno dosiahnuť aj bez zložitého experimentovania s druhmi a farbami. Stačí dať dovedna bohato kvitnúce petúnie vo dvoch odtieňoch – napríklad svetloružovej a tmavoružovej – jeden pár zľava a druhý pár sprava, to isté možno robiť s muškátmi. Dobrým rozmiestnením kvetín možno balkón tiež farebne rozčleniť. Žiarivé muškáty či fuchsie môžu slúžiť ako dobrý kontrast povedzme sýtozelenému rozmarínu, ktorý zasa tlmí jas. Niekto má rád biele upokojujúce farby. V takom prípade sa oplatí skombinovať prýštec, klinčeky a margarétky. Odkvitajúce kvety hnednú, preto ich treba z porastu vždy zavčasu odstrániť. Chráňte ich pred dažďom, vtedy zostanú kvety čisté. Prísne geometrický priestor je dobré rozvlniť ako horskú lúku. Dosiahne sa to rôzne vysokými rastlinami. Dokonca aj taký kaktus v tvare gule zmení priestor. Treba si, samozrejme zvážiť aj bezpečnosť – tam, kde sa tmolia malé deti, môžu byť kvetiny s ostňami nebezpečné.
Bylinky, jahody ba i zemiaky
Čoraz viac ľudí používa vo svojej kuchyni bylinky. Veľké záhradné centrá ponúkajú celé spektrum obľúbených stredomorských bylín, ktoré ozdobia balkón, prevoňajú ho a zároveň môžu preskočiť z črepníka do polievkového hrnca alebo ako ozdoba i korenina do mäsových pokrmov. Silnú päťku bylín tvoria levanduľa, tymian, rozmarín, šalvia a oregano. Ekologizácia životného štýlu dotiahla na balkóny aj niektoré druhy ovocia, zeleniny či zemiakov. Tu sú dva tipy na farebné zemiaky – jeden predstavuje zemiak s ružovými hľuzami Kuroda a druhý Agáta so žltými hľuzami. Zemiaky potešia pekným sýtozeleným olistením, nežnými fialovými a bielymi voňavými kvietkami. A opäť sa tu ako pri bylinkách spája dekoratívna okrasná funkcia s úžitkovou – zemiaky Agáta po 60 dňoch môžu skončiť na tanieri.
Na balkóne sa často pestujú jahody.
Z množstva odrôd sa oplatí siahnuť po stále rodiacej odrode Selva. Dáva úrodu od júna až do mrazov. Plody sú veľké a lesklé. Jedna dobrá rada od skúsenej pestovateľky Eleny Šimurkovej znie: jahody v črepníkoch treba pravidelne zavlažovať a prihnojovať. To isté platí o kvetinách, z ktorých treba odstraňovať zasa pravidelne odkvitnuté kvietky. Kto si chce uľahčiť hnojenie, používa kombinované hnojivá, ktoré uvoľňujú živiny postupne. Číslo 12 litrov zeminy vojde do črepníka s priemerom 40 cm 18 litrov zeminy spotrebuje črepník s priemerom 60 cm 24 litrov zeminy vojde do črepníka s priemerom 80 cm 30 litrov zeminy treba na zaplnenie črepníka s priemerom 100 cm 100 – 330 eur je investícia do premeny holého balkóna na plnofarebný (kvetiny, bylinky, črepníky, zemina a ostané pomôcky).

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Shutterstock

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december