Záhradka na balkóne? Pestovať môžete ovocie aj zeleninu

Záhradníčenie je pôžitkom, ktorého sa netreba vzdať ani v prípade, že bývate v meste a v paneláku. Ak chcete mať svoj balkón plný voňavých byliniek a čerstvého ovocia i zeleniny, poradíme ako na to.

05.06.2021 06:00
pestovanie balkon Foto:
debata

Ovocie, zelenina ani bylinky nepotrebujú bezpodmienečne záhon alebo veľkú záhradu na to, aby sa im darilo. Mnoho odrôd sa hodí pre výsadbu na balkón alebo na terasu, napríklad v pestovateľských kvetináčoch alebo pestovateľských nádobách, vedrách či kvetináčoch. Aké druhy však vybrať a na čo je dôležité nezabudnúť?

Bylinkové, zeleninové i ovocné balkónové záhradky

Bylinky

V bylinkových balkónových záhradkách sa najčastejšie objavuje bazalka, pažítka, petržlen, žerucha, trebuľka, kôpor, ligurček, stredomorské bylinky, šalvia, rozmarín, tymian, oregano, estragón, mäta, levanduľa či medovka lekárska.

„Bylinky sa dajú všeobecne rozdeliť na jednoročné, napríklad bazalka, kôpor či kapucínka a dvojročné alebo viacročné mrazuvzdorné bylinky, napríklad potočnica lekárska, pažítka, tymian či mäta pieporná. Ak si chcete vašu balkónovú bylinkovú záhradku dlho užívať, mali by ste sa rozhodnúť pre druhú kategóriu,“ odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

uhorka Čítajte aj Uhorka: Zdroj dôležitých vitamínov a vody

Zelenina

Na balkóne možno vypestovať plodovú a šalátovú zeleninu, ale dokonca aj vňaťovú, strukovinovú a koreňovú. Medzi konkrétnymi druhmi sú najlepšími adeptmi paradajky, reďkovky, fazuľa, rôzne odrody šalátu, paprika, baklažán či napríklad chilli papričky.

Ovocie

Čo sa týka ovocia, aj na malom priestore možno hravo vypestovať jahody, ríbezle, černice, egreše či kiwi. Obľúbenými odrodami mestských pestovateľov sú aj dreviny stĺpového rastu, ktoré sú vhodné aj na menšiu terasu. Výšku drevín možno dokonca ľahko prispôsobovať skracovaním vrcholového výhonku. Najobľúbenejšími druhmi sú odrody jablone a hrušky.

ZAH-tip4-3x Čítajte aj Oleandre na slnečnú terasu

Užitočné tipy

Umiestnenie

Pre pestovanie ovocia, zeleniny aj byliniek sú ideálne južné balkóny. „Ak sa váš balkón nachádza na severnej strane, mali by ste si vybrať porasty, ktoré potrebujú málo slnka, zo zeleniny je to napríklad kapusta alebo hrach,“ radí David Benda. Pre malý priestor balkóna je skvelým riešením takzvané vertikálne pestovanie. Stačí si vybrať múr natočený k slnku a naň upevniť kvetináč smerom do výšky.

Obdobie

Ovocie, zeleninu ani bylinky nie je dobré vysádzať príliš skoro na začiatku roka. Chlad a prírodný mráz môžu mladým rastlinkám uškodiť. „S pestovaním začnite až vtedy, keď sa už nebude očakávať žiadna zima. Vhodným časom na pestovanie býva spravidla máj,“ upozorňuje David Benda.

Pestovateľské nádoby a zavlažovanie

Pri zariaďovaní balkónovej záhradky tiež nepodceňte správnu veľkosť kvetináčov a sadeníc vhodných pre tento druh pestovania.

„Je to rovnaké ako pri topánkach. V prípade pochybností je lepšie zvoliť o jedno číslo väčšie ako menšie. Pri pestovateľských nádobách rozhodne nezabudnite na otvory pre odvod vody. Dbajte na to, aby korene rastliny mali vždy dostatok vody. Zvlášť ovocie a zelenina potrebujú každodenné zavlažovanie, ktoré musí byť najintenzívnejšie v horúcich letných mesiacoch. Nikdy nezalievajte príliš studenou vodou,“ hovorí Benda.

Dobre môžu poslúžiť aj samo zavlažovacie kvetináče či hrantíky. Samo zavlažovací systém pestovateľských nádob totiž zaručí, že si každá z rastlín sama vezme práve toľko vlahy, koľko potrebuje. Stačí ich jednoducho zasadiť aj s rastovým kvetináčom, v ktorom ste ich zakúpili, a plniacu šachtu doliať vodou a tekutým hnojivom.

Je dobré mať na pamäti, že tmavé kvetináče priťahujú slnko. Nádoba sa tak zahrieva rýchlejšie, a to môže rastline veľmi uškodiť. Vhodnejšou voľbou sú teda nádoby so svetlou farbou alebo z hliny.

Hnojenie

Rastliny v nádobách nedisponujú dostatkom živín ako rastliny v záhrade. Majú obmedzený prísun substrátu, z ktorého časom odčerpajú všetky potrebné látky pre zdravý rast. Preto im doprajte dostatok hnojiva. „V čase kvitnutia potrebujú rastliny minerálne hnojivá v podobe zálievok.

Dôležité je pripraviť správnu koncentráciu podľa návodu na obale. Nesprávnym pomerom by ste mohli totiž rastliny spáliť,“ upozorňuje odborník. „Bylinky, ovocie i zelenina majú na pomer živín medzi sebou prirodzene rozdielne požiadavky, preto vždy vyberajte len hnojivo špeciálne určené pre danú kategóriu.“

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #bylinky #balkón #záhradkár
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december