Relax na peknej terase

Aj na malej rozlohe balkóna či terasy môžete relaxovať a vytvoriť si malý ostrov pokoja pod šírym nebom. Menšie úpravy stihnete ešte pred letom.

11.06.2021 10:00
balkón, oddych, raňajky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatekanie, rozpadávajúca sa škárovacia hmota po mrazoch či uvoľnená dlažba nepotrebujú veľký zásah v podobe búrania, opravy zvládne šikovný domáci majster. "Myslite však na to, že nestačí len opraviť uvoľnenú alebo poškodenú dlažbu, dôležité je, aby ste mali spoľahlivú a funkčnú hydroizoláciu,“ zdôrazňuje Ondrej Babjak zo spoločnosti Sika Slovensko.

"Na finálnu vrstvu si môžete vybrať zaujímavé a funkčné materiály, napríklad keramické dlažby, lepené drevené rošty alebo viac typov hydroizolačných náterov. Každý z nich má svoje výhody, je na vás, či budete klásť väčší dôraz na dizajn, estetiku, variabilitu alebo jednoduchosť ošetrovania a čistenia. Dôležitý je nielen výber materiálov, ale aj použitie správnych aplikačných postupov,“ dodáva O. Babjak.

Balkón, lodžia, terasa

Balkón – Vo väčšine prípadov vyčnieva z bytového domu, je ohraničený zábradlím, plastovým sklom alebo iným ochranným materiálom. Nie je chránený pred nepriaznivým počasím.

Lodžia – bočné strany sú ohraničené múrmi. Zvyčajne nevyčnieva z budovy. Býva väčšia ako balkón, obvykle máva 3 až 6 m2. Výhodou sú aj bočné múry pre viac súkromia i ochranu pred vetrom a čiastočne aj dažďom.

Terasa – veľký balkón s viacerými možnosťami využitia. Oproti balkónu či lodžii má neporovnateľné výhody, či už ide o rozlohu, poskytnutie súkromia i pohodlia. Rozmery bývajú štandardne 8 – 30 m2, výnimkou však nie sú ani terasy s rozlohou vyše 50 m2.

jedlo, skladovanie potravín, komora, špajza Čítajte aj Čo skryje skrinka a čo špajza

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #terasa #dobré bývanie #lodžia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december