Najlepšie tipy pre krásne muškáty

Milujú teplo a svetlo, prospieva im priame slnko. Preto sa im tak darí v oknách a na balkónoch na južnej strane. Dokážu si poradiť s nedostatkom vody, nie však s chladom. Má pestovanie muškátov vôbec ešte nejaké tajomstvá?

08.07.2021 06:00
Richly blooming geranium flowers on the windows Foto:
debata (1)

Pelargónie alebo muškáty sú nepravé letničky. Znamená to, že vo svojej domovine v Afrike patria medzi trvalky, no v našich podmienkach neprežijú zimu. Keď ich rozmnožujeme semenami, správajú sa ako pravé letničky, teda vydržia jeden rok. Väčšinou sa však rozmnožujú odrezkami a kvitnú už prvý rok po vysadení. Od mája môžu byť vonku, chúlostivé druhy ostávajú trvalo v interiéri.

Odkiaľ pochádza názov pelargónia

Prvýkrát ho použil holandský botanik Johannes Burman už v roku 1738. Slovo pelargónia pochádza z gréčtiny, kde pelargós znamená bocian. Názov je odkazom na vzhľad odkvitnutých kvetov muškátu, ktoré spolu s plodnicami pripomínajú bocianie zobáky.

Hlavne všetko s mierou

Muškáty znesú aj trochu tieňa, ale nie nadlho, pretože by zoslabli, ťahali sa za slnkom a to by ich obralo o sily na kvitnutie. Keďže pochádzajú z teplej a suchej južnej Afriky, chlad je ich nepriateľ. Zato si poradia s výkyvmi zálievky aj s občasným nedostatkom vody. Zalievame ich radšej málo a často, premokrenie spôsobí zahnívanie rastlín. Ocenia prihnojenie raz týždenne, no nie organickým hnojivom.

zah-vysadba Čítajte aj Delíme, rozmnožujeme, zakoreňujeme

Kedy presádzať a rezať

Muškáty presádzame vtedy, keď prekorenia pôvodný črepník. Nová nádoba má byť len o málo väčšia, aby sa príliš nerozrastali korene na úkor kvetov. Presádzame len mimo vegetačného obdobia. Koncom leta muškátom obmedzíme prísun hnojiva a postupne aj vody, čím ich pripravujeme na zimovanie.

Množíme ich jednoducho odrezkami

Je to lacný a rýchly spôsob získania nových rastlín, ktoré budú rovnaké ako materská rastlina. V neskorom lete odštipneme kvety z vybraného výhonku a ponecháme dva vrchné listy. Odrežeme tesne pod najnižšou uzlinou. Odrezok necháme pár hodín voľne na vzduchu a až potom ho zasadíme do malého kvetináča s vlhkým piesčitým substrátom. Mierne zalievame. Približne o dva až tri týždne odrezok zakorení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #letničky #kvitnutie #muškát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december