Kto si ešte bazalku nezamiloval, spraví tak okamžite po tom, ako ju zasadí doma do črepníku, alebo do záhradky. Rastlinka je čiastočne otužilá jednoročka. Najviac sa jej darí na teplom mieste, alebo pod sklom. Ideálne miesto je pre bazalku preto parapeta. Výhodou bazalky je, že má veľmi široké uplatnenie v kuchyni a navyše, lahodná je i na pohľad a čuch. Listy má výrazne aromatické, čo ucítite zakaždým, keď prejdete okolo. Listy môžete použiť do omáčok, polievok, ryže, na pizzu a niekto si ju pridáva aj do studenej limonády s čerstvým ovocím.
Čítajte aj Stredomorie môžete mať aj vo vlastnej záhradeRozmarín lekársky chutí i pomáha
Voňavý rozmarín v našich podmienkach neprezimuje, no na teple a slnku sa mu nesmierne darí. Preto si ho môžete pokojne vysadiť v exteriéri aj interiéri. Typické sú preň husté ihlicovité listy, ktoré majú silnú živicovú arómu. Používa sa najmä do mäsitých jedál, no tam sa jeho využitie nekončí. Z rozmarínových lístkov si môžete vyrobiť tinktúru na rast vlasov a užitočný je aj pre ľudí trpiacich nízkym krvným tlakom. Stačí si pravidelne nasypať zopár lístkov ráno do čaju, alebo si vylúhovať iba lístky samotné a následne výluh vypiť.
Čítajte aj Je čas zbierať a sušiť bylinky. Ako na to?Dúška tymianová (nielen) ako okrasa
Tento zelený poloker je nízky, a tak sa nemusíte báť, že by vám prerástol záhradu. V lete navyše zakvitá svetlofialovými kvetmi, takže je pekný i na pohľad. Zasadiť si ho možno tak do nádob, ako aj do záhonov ako obrubu, prípadne medzi dlažbové kamene. Tymianové listy sú aromatické, preto sa hojne využívajú v kuchyni, či už do omáčok, polievok alebo mäsitých jedál. Slané pochúťky ním doslova vyšperkujete.