Koľko a akou vodou polievať orchidey

Orchideám sa najlepšie darí vtedy, keď pri pestovaní čo najviac simulujeme ich prirodzené prostredie. Preto treba predovšetkým zabudnúť na radu, že korene rastlín musíme máčať v umývadle plnom vody. Práve naopak, s vodou pri orchideách radšej opatrne.

12.08.2021 06:00
orchidea Foto:
debata

Vo svojom prirodzenom prostredí v džungli rastie väčšina orchideí v korunách stromov alebo v skalách, kde musia dobre hospodáriť s vodou aj so živinami. Ich korene sú vystavené slnku, vzduchu a vodu prijímajú predovšetkým zo vzdušnej vlhkosti. Cez deň korene osychajú a rastliny uzatvárajú prieduchy na listoch. Niektoré druhy orchideí rastú zasa v zemi, ale koreni len plytko a skôr na svahoch, odkiaľ voda rýchlo odtečie a pôda nie je premáčaná. Je teda jasné, že príliš veľa vody orchideám neprospieva.

plamienky Čítajte aj Prečo plamienky a pivonky vädnú?

Nech sú radšej suché ako mokré

Orchidey polievame občasne a po troškách, najlepšie skoro ráno alebo večer. Potom rastliny necháme na pár dní vyschnúť. Korene orchideí sú pokryté vrstvou buniek, ktoré podľa potreby nasávajú ako špongia vzdušnú vlhkosť z okolia alebo vodu zo zálievky. Preto stačí korene poliať alebo krátko namočiť a hneď odkvapkať. Stará dobrá „osvedčená“ rada o máčaní v naplnenom umývadle môže orchideu jedine zahubiť.

Rosenie a zavlažovanie orchideám neprospieva. Prieduchy listov sú cez deň zatvorené a vodu neprijímajú.

Aj v horúcom lete s vodou opatrne

Mnohí pestovatelia orchideí zvyknú rastliny zavlažovať rozprašovačom. Rosenie a zavlažovanie však orchideám neprospieva. Prieduchy listov sú počas dňa zatvorené a vodu neprijímajú. Pokiaľ na listy rozprášime vodu, môžu vzniknúť nekrotické škvrny, prípadne dôjde až k spáleniu listov, ak sú orchidey zároveň vystavené slnku, napríklad na parapete. Namiesto poprašovania rastlín radšej v noci zvýšime vzdušnú vlhkosť v miestnosti, kde sa orchidey nachádzajú, aby ju mohli nasať.

Treba strihať trčiace korene?

Korene orchideí dobre prijímajú vlhkosť, a to z pôdy i zo vzduchu. Užitočné sú aj korene, ktoré rastlina vytvorí nad povrchom pôdy. Orchideu s trčiacimi koreňmi nemusíme presádzať. Vytŕčajúce korene sú väčšinou najmladšie, a teda fungujú najlepšie. Preto ich v žiadnom prípade nestriháme. Orchidey hnojíme od jari do jesene špeciálnym hnojivom určeným len na ne. Orchideu presádzame približne raz za dva alebo tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orchidea #vlhkosť #korene #polievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december