Ako prezimovať muškáty: v črepníku alebo „na netopiera“?

Najskôr treba zvážiť, či muškáty vôbec zazimovať. Pokiaľ máte viac kvetín ako priestoru, kde by ste ich mohli uložiť, je zbytočné o tom aj uvažovať. Tešte sa z kvetov, kým sa dá a potom sa s nimi rozlúčte, na jar si zaobstaráte iné. Ak muškáty budete zimovať, najskôr je potrebné vyradiť slabé rastliny a tiež tie, ktoré vás rastom a kvitnutím sklamali.

13.09.2021 06:00
muškáty Foto:
debata

Muškáty, ktoré budú zimovať v črepníku, postavíme na miesto chránené pred mrazmi. Ideálne je také, kde je svetlo, suchý vzduch a kde nemrzne. Rastliny zrežeme asi na polovicu, aby nezaberali veľa miesta. Režeme nad miestom, odkiaľ vyrastá list. Zimujúce muškáty polievame málo, iba tak, aby nevyschli. Odstraňujeme zožltnuté a odumreté listy. Viac začneme polievať na jar, keď rastliny obnovia rast.

trávnik Čítajte aj Trávnik po lete: zachraňovať alebo rovno vymeniť?

Zimu môžu prečkať aj dolu hlavou

Druhý spôsob zimovania muškátov je menej používaný, no overený. Keď muškáty prenesieme dovnútra, prestaneme ich polievať a necháme listy úplne vyschnúť a odumrieť. Potom ich odtrhneme a korene prikryjeme tenkou vrstvou vlhkej rašeliny. Každú rastlinu vložíme do plastového sáčka, ale neuzavrieme ho úplne. Potom rastliny zavesíme koreňmi nahor. Na jar ich vysadíme do črepníka a výdatne polejeme. Z mladých rastlín odoberieme odrezky a keď pominú mrazy, môžeme muškáty premiestniť von.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrazy #rastliny #kvitnutie #muškáty #zimovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december