Má pôdu aj vodu, a predsa trpí: ako poznáte hladnú rastlinu?

Pre kvalitný rast a dlhodobú životnosť potrebuje izbová rastlina okrem presadenia tri základné minerálne látky. Ak ich od vás nedostane, tak sa s ňou rovno môžete rozlúčiť. Poďme teda spoločne rozpoznať hladnú rastlinku.

05.10.2021 06:00
izbové rastliny Foto:
debata

Faktom je, že zemina, v ktorej sa izbové rastliny nachádzajú, neobsahuje dostatok minerálnych látok. Keď sa vyčerpajú, tak ich treba nahradiť umelou cestou – hnojivom. Bez neho to nejde. V prípade rašelinovej zmesi prihnojujeme šesť až osem týždňov po zakúpení rastliny alebo pri výmene zeminy. Tu platí, že hlinitá pôda je bohatšia na živiny, takže ju možno prihnojiť aj o týždne neskôr. Potom už len stačí, aby mala rastlinka okrem dostatočného množstva minerálnych látok aj primerané dávky svetla i vody a o svoju výživu sa postará sama.

Hladná rastlina má nezdravý vyblednutý vzhľad, je náchylná na choroby a škodcov, má malé listy a kvety a tenké stonky.

Tri základné minerály musia byť

Každá rastlina potrebuje tri základné minerálne látky. A to predovšetkým dusík pre zdravý rast listov a stoniek – hlavne v úvode vegetačného obdobia. Následne fosfor pre zdravé korene a kvetné púčiky a v neposlednom rade draslík pre odolnosť, rast kvetov, plodov i cibuliek. Ak si nie ste istí, či má vaša rastlina dostatok týchto látok, tak si na nej všímajte nasledujúce prejavy: nezdravo vyblednutý vzhľad, minimálny rast, znížená odolnosť voči chorobám a škodcom, listy malé a s občasnými bielymi škvrnami, kvety malé alebo žiadne, tenučké stonky či odpadávanie spodných lístkov.

ľalie Čítajte aj Cibuľky aj šupiny: rozmnožovanie ľalií nie je zložité

Výber hnojiva je na vás

Pri domácich rastlinách je nevyhnutné mať doma hnojivo. Také, ktoré bude pre vašu rastlinu najvhodnejšie. V predajniach je pritom výber široký. Ponúkajú sa práškové i granulové – tie sa rozpúšťajú vo vode a následne sa nimi kvet zalieva. Aj koncentrované tekuté hnojivá treba vopred riediť s vodou a nalievať spolu so zálievkou. Ak siahnete po tyčinkách, valčekoch či tabletkách, tak tie sa vkladajú do zeminy a až počas zalievania sa z nich lúhujú živiny. Výber je len na vás. No v každom prípade si dávajte pozor na to, aby ste koncentrovaným hnojivom rastline skôr neuškodili, doslova jej nespálili korene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rastlina #minerálne látky #hnojivo #zemina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december