Naj tipy na super dobroty z obyčajných byliniek

Každoročne na našej planéte vyjde nazmar 1,3 miliardy ton potravín s uhlíkovou stopou takou veľkou, že pri jej zanechaní jednou krajinou by išlo o tretí najznečisťujúcejší štát. K hlavným dôvodom mrhania patria neuvážené nákupy do zásoby. V supermarketoch sa nám miera stanovuje o to ťažšie, že na diaľku dovážané produkty majú trvanlivosť zníženú dobou prepravy. Aj preto má sebestačnosť veľký význam v čo i len symbolickom rozsahu.

19.11.2021 06:00
bylinky Foto:
debata

Pestovanie vlastných byliniek je jednoduché, lacné, ekologické, praktické a priestorovo nenáročné. Máte ich kedykoľvek naporúdzi, vďaka minimu času medzi zberom a konzumáciou neprichádzajú o nič zo svojej čerstvosti a nutričnej hodnoty a navyše prospievate životnému prostrediu. Aj vďaka tomu, že viete, ako ich spotrebovať bezodpadovo.

Vyrobte si čerstvú taliansku špecialitu

bazalkou nazvyš sotva vymyslíte niečo klasickejšie ako pesto k chlebu. Základ bledozelenej pasty, ktorá pochádza z talianskej Ligúrie, dostanete rozdrvením bazalky v mramorovom mažiari (pestare = tĺcť). Pridajte nadrobno nastrúhaný parmezán, cesnak, píniové oriešky, soľ a napokon olivový olej. Sicílsky variant obsahuje sušené rajčiny. Bazalku pritom môžete nahradiť petržlenovou vňaťou, mätou alebo koriandrom. Z podobného súdka ako pesto je bylinkové maslo. Keď ho okoštujete, položíte si otázku, prečo ste sa dosiaľ obmedzovali na čistú verziu. Bylinkové maslo sa dá použiť ako nátierka na raňajkové pečivo, obstojí však aj v úlohe originálnej zložky zemiakovej kaše, dusenej zeleniny alebo varenej kukurice.

vyvýšený záhon Čítajte aj Krok za krokom: zakladáme vyvýšený záhon

Ozvláštnite si ocot, olej, vodu

Kam s nadbytočnou šalviou či rozmarínom? Prichutený ocot sa pýta do dipov. Kvapka pred servírovaním osvieži aj polievku či zeleninu spracovanú a podávanú rôznymi spôsobmi. Bylinkami ozvláštnený olivový olej má príjemnú vôňu a obsahuje antioxidanty. Hodí sa na pizzu, zvláčnenie cestovín, dotvorenie šalátových dresingov. Tie z vlastnej produkcie nielenže chutia o čosi lepšie – máte dokonalú kontrolu nad prísadami. Bylinkové čaje v lete osviežia zdravšie a s trvácnejším efektom ako sladené fabrické nápoje. V zime sa menia na hrejivý a prospešný elixír. Ak chcete okamžité povzbudenie a hydratáciu, stačí vložiť bylinky do čistej vody. Nie je to žiadny moderný recept – dobová literatúra dokazuje, že ho poznali najneskôr v renesancii. Trochu sofistikovanejšou formou na zvýšenie príjmu vitamínov a minerálov je bylinkové smoothie.

Vyskúšajte vlastné kadidlo z kôpru

Vypestované bylinky môžete zužitkovať aj na výrobu mydla vlastnej proveniencie. Postup je relatívne zložitý a vyžaduje si trpezlivosť, ale výsledok určite stojí za to. Porovnateľne poučný proces samovýroby aj blahodarný účinok majú kadidlá na báze byliniek: levandule, majoránky, tymianu, ale aj yzopu lekárskeho a – pre milovníkov extravagancie – kôpru kultivovaného už v prastarom Babylone. Zvyšujú koncentráciu, povzbudzujú tvorivosť a pomáhajú spánkovému režimu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Potraviny #bylinky #plytvanie #rozmarín #bazalka #bylinkový čaj #majoránka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december