Farebná zima: Viete, ktoré balkónovky vám ju vytvoria?

Balkón nemusí ani počas chladných mesiacov pôsobiť ponuro. Farebnosť mu môžete dodať viacerými otužilými okrasnými rastlinami. Stačí dodržať zopár jednoduchých zásad, aby ste im nechtiac neubrali z vitality.

08.12.2021 06:00
gaultéria Foto:
debata

Ak to priestorové dispozície umožňujú, stiahnite balkónovky z priameho dosahu snehu a meluzíny. Presuňte ich do závetria k stene, ktorá poskytuje vľúdnejšie prostredie aj zásluhou toho, že odráža aspoň určité teplo nakumulované zo zubatého slniečka, respektíve prechádzajúce cez múr z vykurovaného interiéru. Počas jasných a zároveň mrazivých dní prikryte najmä háklivejšie sorty rúnom. Predídete tým tzv. zimnému spáleniu, pri ktorom slnko vyťahuje zo stoniek a listov vlahu a hibernujúce korene ju nestíhajú dodávať nazad v dostatočnej miere. Dni s teplotami nad nulou využite na zálievku. Zužitkujte, že objemné hrantíky zamŕzajú pomalšie. Kmene vysokých drevín obaľte slamou alebo lykom.

záhrada v zime Čítajte aj Ako dať záhrade v zime farby a tvary

Gaultériu silný mráz nerozhodí

Trvalky prinášajú hneď niekoľko benefitov. Ak nie ste zástancami pravidelných obmien, určite oceníte jednorazové vstupné náklady a najmä vyriešenie výsadby „raz a navždy“. Zostáva už len inšpirovať sa tak, aby ste bez ohľadu na ročné obdobie dostávali príjemný efekt z pohľadu na listy, kvety či plody, a to vrátane zimného obdobia. Gaultéria ležatá (Gaultheria procumbens, na ilustračnej fotografii) v lete vzbudzuje obdiv bielo-ružovými kvetmi. Čo je ešte dôležitejšie, na jeseň produkuje červené bobule pretrvávajúce hlboko do zimy. V kombinácii s vresovcom mäsovým (Erica carnea), jedľovou čečinou a vlastnými v chlade bronzovejúcimi listami tvoria príťažlivú vianočnú dekoráciu. Gaultériu nerozhodí ani mínus 25 stupňov. Predpestovanú mierne nad jeden decimeter ju nájdete vo výsostne únosnej cene zhruba 3,5 eura.

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Nesťažuje sa ani v zajatí

Strieborné zvončeky (Heuchera micrantha) fascinujú nielen bielymi, ružovými či fialovými kvietkami. Majestátne tvarované aj žilkované listy ponúkajú v závislosti od konkrétneho taxónu zaujímavé farby – napríklad tmavobordovú u Palace Purple odolávajúceho až do mínus 35 stupňov. Krovitá vždyzelená trvalka so vzrastom okolo pol metra vystiera vo voľnej pôde súvislé koberce. Nesťažuje sa však ani v úlohe kvetináčovej okrasy v „zajatí“ na balkóne, ak má slnečnejšie stanovište a priepustnú pôdu bohatú na živiny. Na meter štvorcový potrebujete približne sedem priesad v cene do štyroch eur.

Sýtozelený ruman rímsky môžete pestovať aj ako pôdopokryvnú alternatívu trávnika. Pekne sa vyníma tiež na okne v pozdĺžnych kvetináčoch.

Pôdopokryvná alternatíva na parapete

Nádherne sýtozelený ruman rímsky odrody Plenum (Chamaemelum nobile) sa podobá harmančeku pravému, ale na rozdiel od neho je trvalka a má pôsobivo zdvojené biele kvety. Proti vkusu žiadna dišputa, podľa mnohých však aj krajšie vonia. Prednostne sa pestuje ako hustá pôdopokryvná alternatíva trávnika, a to najmä nekvitnúca sorta Treneague. Pekne sa však vyníma aj v debničkách či pozdĺžnych kvetináčoch na okenných parapetoch. Vydrží až mínus 35 stupňov. Desať kusov odporúčaných na jeden štvorcový meter zoženiete orientačne dovedna za 50 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zima #balkón #balkónovky #gaultéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december