Koriander: Niekomu chutí ako saponát, iní ho zbožňujú. Patrí aj do slovenskej kuchyne

Vietnamský koriander (Persicaria odorata) môžete použiť na čerstvé zeleninové šaláty, ázijské pokrmy vrátane populárnej polievky s ryžovými rezancami a kokosovým mliekom Laksa či dusené jedlá z jatočného mäsa a rybaciny.

29.12.2021 06:00
koriander Foto:
debata

V domovine aj okolitých krajinách ako Thajsko, Kambodža, Laos, Singapur či Indonézia je úplne bežný, u nás pomerne sporadický, hoci ho sem priviezli presídlenci už v polovici 20. storočia. Zaradením napodiv patrí inam ako koriander siaty z čeľade mrkvovitých: ráta sa medzi stavikrvovité.

Pridávame ho až na konci varenia

Nájdete ho aj pod pôvodnými lokálnymi názvami Rau Ram alebo Kesom, u nás zase štipľavá mäta a – nomen omen – stavikrv voňavý. Konzumentovi okamžite sám objasní, preto má trochu mätúce slovenské pomenovanie: rozšírenejší „pravý“ koriander pripomína v zjemnenej podobe, pričom zároveň ponúka pikantný citrusový podtón. Do jedál ho treba pridávať až ku koncu prípravy, aby sa tento dozvuk nevytratil. Okrem ázijskej kuchyne vynikajúco dochutí aj naše krémové polievky alebo omáčky. Nájdu sa však aj prieberčiví, ktorým, žiaľ, chuťou v surovom stave evokuje saponát. Nuž, proti gustu… Kým si ho zasadíte, radšej oprobujte.

paštrnák Čítajte aj Je sezóna paštrnáku, využite ho na maximum! Nahradí mrkvu aj zemiaky

Z praktických dôvodov uprednostnite črepník

Vytrvalý vietnamský koriander bude prosperovať aj v záhone, z praktických dôvodov však uprednostnite črepník. Pri teplomilnosti tejto rastliny je totiž nevyhnutné zimovanie v interiéri, kam ho treba preniesť zvonka po lete strávenom na výslní. Vzhľadom na tropický pôvod preferuje svetlé stanovište, znesie však mierny polotieň vrátane balkóna či terasy. Špecifikom a poznávacím znamením sú hnedé škvrnky na podlhovastých zašpicatených listoch, a to neďaleko stopky – nezľaknite sa ich. Spodná strana listov býva svetlejšia, občas s bordovým nádychom.

S výsadbou sa netreba ponáhľať

Predpestovaný kríček s veľkosťou 30 centimetrov, ktorá sa už príliš nezmení (maximálne na pol metra), kúpite do päť eur. S výsadbou počkajte na druhú polovicu mája po „troch zmrznutých“, keď už naozaj nehrozia ani lokálne ranné mrazíky. Pri situovaní do nádoby použite hotový substrát určený na bylinky a zapracujte doň trochu kompostu. Do jesene potom raz za mesiac podporujte tekutými alebo granulovanými organickými hnojivami, pri hibernovaní počas chladného obdobia stačí dvojmesačná periodicita.

liči Čítajte aj Čo s vami urobí liči, keď ho zjete nalačno? Pozor na tento stav!

Premokrenie mu neuškodí

Dbajte na to, aby mal sústavne vlhkú pôdu. Dobrou správou je, že vietnamskému koriandru neuškodí ani občasné premokrenie. Na sklonku jesene ho presuňte dnu, nemusí to však byť do izbovej teploty pohybujúcej sa okolo dvadsiatok. Úplne mu postačí 8 – 10 stupňov v garáži či na nevykurovanej presklenej lodžii. Aj tam si ponechá listy, ktoré teda môžete otrhávať a spracúvať sústavne.

Video
Pozrite sa, čo patrí do skutočnej polievky Tom Kha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #terasa #koriander #stavikrv #teplomilné
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december