Lacná náhrada húb a takmer žiadne kalórie: Hubová bylinka prekoná aj šampiňóny

Pochádza z horských oblastí Papuy-Novej Guinei a u nás je zatiaľ pomerne neznáma. Dekoratívna a na podmienky i starostlivosť nenáročná hubová bylinka však má obrovské predpoklady stať sa hitom medzi izbovými rastlinami zužitkovateľnými v kuchyni.

20.01.2022 15:00
hubová bylinka Foto:
debata

Surové listy sa hodia do šalátov, sendvičov či dresingov, no typická hubová vôňa sa ešte viac rozvinie pri tepelnej úprave (pridávajte čo najneskôr) napríklad do podoby omáčky alebo ako špenát. Prípadne si ich môžete nasušiť a využívať ako korenie.

Kalórie má na úrovni brokolice

Hubovú bylinku (Rungia klossii) odnepamäti začerstva i spracovanú konzumujú domorodé kmene, rýchlo si ju obľúbili aj niekdajší misionári. Kompaktné kríčky dorastajú približne na 70 centimetrov a na jar fascinujú modro-fialovými kvetmi. Hlavnú úlohu však zo spotrebiteľského hľadiska majú oválne tmavozelené šťavnaté listy bohaté na chlorofyl prospievajúci krvotvorbe. Okrem toho poskytujú aj beta karotén, vitamín C, vápnik či železo. Zároveň majú nízku energetickú hodnotu: 33 kcal na sto gramov je asi na úrovni brokolice. Navyše, obsahom proteínov (3 percentá) prekonávajú šampiňóny, ktoré arómou aj chuťou pripomínajú.

jahodový špenát Čítajte aj Čo je jahodový špenát? Môžete ho podávať s mäsom aj hodiť do jogurtu

Rastie ako drak

Pri otrhávaní lístkov hubovej bylinky sa zamerajte na krehké chrumkavé horné výhonky, aby rastlina zospodu zostala rozbujnená. Čím častejšie zbierate, tým hustejšia a produktívnejšia bude. Raz za čas nezaškodí radikálne zostrihanie zhruba na päť centimetrov. Rozmnožiť si ju môžete delením: odrezky dlhé 15 – 20 centimetrov zahrabte asi spolovice, hneď sa uchytia.

Štandardným substrátom nič nepokazíte

Aimbe, Moku či Tani, ako znejú lokálne označenia hubovej bylinky z čeľade akantovitých, sa v našich zemepisných šírkach pestuje ako tzv. prenosná rastlina. Dobre jej robí priepustná humózna pôda. Štandardným komerčným záhradníckym substrátom nič nepokazíte. Korienky sústavne udržiavajte vlhké, ale nepodmáčajte ich. Znesie aj slnečné stanovište, intenzívnejšie však rastie v polotieni. V kvetináči môže byť s výnimkou chladných mesiacov vonku na terase či lodžii.

Počas chladných mesiacov musí byť vnútri, no aj v tomto období vás bude zásobovať novými lístkami. Otrhávame najmä krehké horné výhonky. Čím častejšie, tým viac bude rastlina bujnieť.

Pri izbovej teplote celoročný zber

Ak dáte hubovú bylinku prezimovať do izbovej teploty, máte o zásobu nových lístkov postarané aj v tomto období. Pri teplote okolo desať stupňov a slabšom svetle trebárs na zasklenom balkóne v zime len hibernuje a stačí jej sporadická zálievka. Na jeseň prihnojte kompostom, na jar komplexným podporným prípravkom. Predpestovanú hubovú bylinku dostanete do päť eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #špenát #krvotvorba #šaláty #hubová bylinka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december