Tristokrát sladšia ako cukor, kalórie nulové: Stéviu dopestujete aj na balkóne

Je tristokrát sladšia ako cukor, ale figúre, chrupu ani diabetikom neublíži. Lístky stévie sú čoraz obľúbenejšou verziou ochucovadla. Základom na pestovanie je kvalitné osivo, pravidelné zavlažovanie a neagresívne hnojivo.

15.03.2022 06:00
stévia Foto:
debata (2)

Teplomilnú tropickú pôvodne jednoročnú stéviu sladkú (Stevia rebaudiana) z čeľade astrovitých oddávna používali domorodé kmene v Brazílii a Paraguaji na prípravu maté, ale aj v prírodnej medicíne pri pálení pažeráka či na dezinfekciu ústnej dutiny. Už v 16. storočí táto medzičasom vďaka šľachteniu trvácna príbuzná púpavy, sedmokrásky či nechtíka upútala španielskych dobyvateľov. Objav chuti a vlastností pre moderný svet prisudzujú švajčiarskemu svetobežníkovi Moisésovi Santiagovi Bertonimu a datuje sa rokom 1899. V roku 1931 francúzsky tandem výskumníkov Bridel & Lavielle izoloval glykozidy steviozid a rebaudiozid zodpovedné za sladkú chuť vo vyššom množstve pripomínajúcu tzv. pelendrek. V novembri 2011 stéviu v Európskej únii pod označením E960 schválili ako prídavnú látku do potravín, rozumejte náhradné sladidlo.

Výsev na prelome marca a apríla

Od polovice prázdnin do pokročilej jesene nevýrazne nabielo kvitnúcu stéviu, čo je viac-menej podružná pridaná hodnota, môžete vysievať celoročne. Odporúčaným termínom však je prelom marca a apríla, čiže zhruba dva mesiace pred plánovaným preložením von. Semená nezatlačte do zeme. Na klíčenie trvajúce dva až tri týždne totiž potrebujú svetlo. Okrem neho aj teplotu nad 20 stupňov. Mikroklímu vytvorte priehľadnou fóliou, ale prikrytie nesmie byť vzduchotesné. Roste rozprašovačom. V tejto prvotnej fáze nepoužite hnojivo: síce by podporilo klíčenie, ale takto povzbudené sadeničky bývajú neduživé.

predpestovanie zeleniny Čítajte aj Vlastná zelenina v neistých časoch: Ako ju začať pestovať a na čom rozhodne nešetriť?

Bujnie pri výkyvoch medzi vlhkom a suchom

Predpestovanej stévii, ktorá v dospelosti bude merať pol metra až meter, doprajte rašelinovo-hlinitý substrát, slnečné a chránené stanovište a výdatné zavlažovanie. Pozor však na premokrenie a hnilobu koreňov. Ideálne sú výkyvy medzi vlhkom a suchom, vtedy rastie najbujnejšie. Intenzívnejší rozmach sa týka aj voľnej pôdy, do tej však nemôže pred júnom, pričom na jeseň ju aj tak treba nevyhnutne vykopať a ukryť.

Po zimnom oddychu je odolnejšia

V zime stévii – presťahovanej či sústavne kvetináčovej – doprajte oddych v miestnosti s minimom svetla a bez mrazu. Tento rekondičný pobyt spojte s útlmom zalievania. Vizuálne vtedy akoby odumrela, pokojne ju skráťte približne na 5 cm. Prebúdzať sa začne v marci. Po dôkladnom oddychu je odolnejšia proti chorobám. Na rozmnožovanie použite koreňové odrezky, prípadne si zadovážte komerčnú priesadu.

Stačí jeden lístoček, kalórie skoro nulové

Zber stévie sladkej sa podobá procedúre pri bazalke: odštipujte zelené výhonky a používajte ich začerstva alebo nasušené. Metóda „pokus – omyl“ by vás rýchlo naučila nepreháňať to s množstvom: na osladenie šálky čaju úplne stačí jediný malý kopijovitý zúbkovaný lístok. Kalorická hodnota sa blíži nule. Vrecúško s tuctom semien dostanete už pod dve eurá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stévia #teplomilná jednoročná #tropická rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december