Nepotrebujete záhradku, pestujte zeleninu na balkóne. Kedy treba dávať pozor na statiku?

Záložný zdroj vitamínov, istota dodržania organických postupov pri pestovaní, nezávislosť od otváracích hodín i zásobovania obchodu, úľava pre rodinný rozpočet, nadšenie detí z takéhoto svojpomocného spestrenia jedálnička – to je len niekoľko veľkých prínosov zeleniny z vlastnej produkcie. Nadobro pritom zabudnite na chiméru, že bez záhradky to nejde.

27.04.2022 13:00
zelenina na terase Foto:
debata

Súčasťou výzvy zmeniť svoje konvenčné vnímanie je prijatie možnosti pestovať zeleninu v nádobách, ktoré sú pre tento prípad „kvetináčmi“ naozaj iba v úvodzovkách. V prvom rade treba bežnú záhradnú pôdu nahradiť kompostovanou – najlepšie na hlinenom základe. Dôvodom je zvýšený nárok na podporu rastu v takomto prostredí. Priebežnou súčasťou podpory vegetácie mimo voľnej pôdy je pridávanie aspoň malého množstva živín do závlahovej vody.

Opora pre šplhúňov

Rovnaká požiadavka na pôdu i obohacovanie zálievky sa týka pestovania zeleniny či byliniek v hrantíkoch, ktoré majú pôdorys s výrazne širšou stranou, sú plošne veľkorysejšie a zväčša aj vhodnejšie na zavesenie na zábradlie. V črepníkoch alebo hrantíkoch na terase či lodžii bez zásadnejších výhrad prosperujú napríklad rajčiny, uhorky, reďkovka, kríčková fazuľa, mrkva, cvikla, šalát, cesnak, ale aj čili papričky. Diapazón je teda naozaj natoľko široký, že si na svoje prídu milovníci všetkých chutí, vôní a konzistencií: pri koncipovaní menu sa netreba uskromňovať. Navyše, miesto sa vždy nájde aj pre bylinky… Rajčinám, uhorkám aj fazuli poskytnite oporu na šplhanie, aby sa nelámali a napredovali v súlade s očakávaniami.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Vyvýšené záhony na podstavcoch

Na terase či lodžii sa nemusíte ukracovať ani o benefity spojené so zriadením a obhospodarovaním vyvýšeného záhonu. Základný rozdiel oproti klasickému inštalovanému na pozemku spočíva v zatvorenom spodku „truhlíc“ na podstavcoch. V špecializovaných predajniach dostanete kúpiť hotové alebo zmontovateľné zariadenia dizajnovo, rozmerovo aj funkčne prispôsobené práve na využitie takéhoto typu aj ako súčasť celých jednotných sérií. Praktické sú aj modulárne varianty vyvýšených záhonov so stavebnicovými dielmi. Ako prvú vrstvu výplne naklaďte hrubšie odrezky z drevín, ďalej drobnejší zelený odpad (najmä zdravú trávu a lístie), následne bežnú záhradnú zeminu, na ňu vyzretý kompost a napokon kvalitný pestovateľský substrát.

Na lodžii pozor na statiku

Populárne sú terasové vyvýšené záhony z masívneho impregnovaného dreva na polypropylénových nožičkách s nastaviteľnou výškou (otvorený priestor pod záhonoch môžete šikovne a účelne vyplniť), vnútornou izolačnou vrstvou oddeľujúcou substrát od korpusu, kovovými konštrukčnými prvkami z pozinkovanej ocele, polyetylénovým odnímateľným kultivačným nadstavcom i transparentným vekom na zlepšenie mikroklímy a s odolnosťou proti poveternostným vplyvom vrátane UV žiarenia. Pri ploche okolo pol štvorcového metra môžete rátať s hmotnosťou prázdneho záhona iba približne 20 kilogramov a pritom aj s nosnosťou nad 200 kilogramov. Pri plánovanom použití na lodžii si dôkladne overte statické limity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #zeleninová záhradka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december