Ako zistíte, ktorým muškátom sa bude dariť práve na vašom balkóne

Muškáty patria u nás k najobľúbenejším kvetinám, ktoré skrášľujú okná, balkóny a terasy, ale aj záhrady. Práve mnohotvárnosť je hlavným dôvodom ich popularity a rozšírenosti. Pre tých, ktorí sa ešte len rozhodujú, ktoré muškáty pestovať, prinášame stručný prehľad týchto rastlín.

29.04.2022 06:00
muškáty Foto:
debata

Veľkokveté muškáty kvitnú dlho a môžu byť vonku po celé leto. Sú to jedny z celého radu muškátov od záhonových po kaskádovité, brečtanolisté, ktoré sú výborné ako voľba na skrášlenie okien. Veľkokveté, tzv. anglické muškáty sú vhodné do zimných záhrad a bytov. Pestrolisté muškáty majú zasa krajšie listy ako kvety. Listy sú voňavé, pri dotyku voňajú príjemne a rozmanito.

Keď pripomínajú brečtan

Zakrpatené a miniatúrne muškáty sú vhodné najmä ako skleníkové a izbové rastliny. Na slnečnom mieste na okne kvitnú väčšinu roka. Zakrpatené muškáty sú dobrý výber do okenných debničiek. Veľmi populárna odroda ‚Fleurette‘ má výšku 20 centimetrov a šírku 15 centimetrov. Ich prevísajúci vzhľad sa zaslúžil o to, že sa z nich stali veľmi obľúbené rastliny do závesných nádob a okenných debničiek. Odroda ‚L‘ Elégante' má šírku 30 – 45 centimetrov.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Populárne do nádob aj na záhony

Krúžkované muškáty sú najobľúbenejšími muškátmi na záhony aj do nádob. Niektoré odrody sa rozmnožujú aj semenami, iné len z odrezkov. Odroda ‚Cardinal‘ má výšku 30 – 45 centimetrov a šírku 30 centimetrov. Ich odrody majú často výraznú kresbu a používajú sa buď ako záhonové alebo aj ako črepníkové rastliny. Pomerne rozšírená odroda ‚Caroline Schmidt‘ je vysoká 45 centimetrov a dosahuje šírku 30 centimetrov.

Padajú v kaskádach aj voňajú

Skupinu kaskádovitých muškátov dostať pod rôznymi názvami, napríklad ako Continental Cascade, Balcon series alebo Decora Series. Kvitnú bohato, sú prevísajúce, ich šírka je 45 centimetrov. Zvyčajne sa pestujú ako izbové rastliny, ale niektoré sú dosť odolné aj na pestovanie vonku. Vôňa listov závisí od konkrétneho druhu. Citrónovo vonia napríklad P. graveolens (na obr.) s výškou 60 centimetrov a šírkou 60 – 75 centimetrov.

Veľké kvety, pestré listy

Veľkokveté muškáty sa zvyknú nazývať aj anglické. Najkrajšie sú od apríla do júna, zvyčajne sa pestujú ako izbové rastliny. Ich zakrpatené druhy sa niekedy nazývajú aj anjelské muškáty. Veľkokveté muškáty dosahujú výšku 45 – 60 centimetrov a šírku 45 – 60 centimetrov. Odrody pestrolistých muškátov majú často výraznú kresbu a používajú sa buď ako záhonové alebo aj ako črepníkové rastliny. Pomerne rozšírená odroda ‚Caroline Schmidt‘ je vysoká 45 centimetrov a dosahuje šírku 30 centimetrov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #muškáty #anglické muškáty #pestrolisté muškáty #zakrpatené muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december