Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

Kvetináčmi sa dajú rozjasniť tmavé kúty alebo upútať pohľady tam, kde je to potrebné. V obchodoch máme na výber mnoho tvarov, veľkostí a materiálov. Niektoré nádoby však na pestovanie rastlín nie sú vôbec vhodné, v iných sa zasa vegetácii darí. Podľa čoho a ako teda črepníky vyberať?

04.05.2022 06:00
pestovanie v nádobách Foto:
debata

Pri výbere nádob na pestovanie zohľadňujeme niekoľko kritérií. Okrem vizuálnej stránky treba brať do úvahy aj tú praktickú. Teda myslieť na to, akú rastlinu alebo rastliny chceme v konkrétnej nádobe pestovať, a tiež kde presne bude nádoba umiestnená. Črepníky určené na použitie vonku by mali mať drenážne otvory. Čím väčšia nádoba, tým viac zeminy sa do nej zmestí. Rastliny tak budú dobre chránené v lete pred vysychaním a v zime pred mrazom.

Nie všetky nádoby môžu byť kvetináčom

Nádoby s úzkymi hrdlami nie sú vhodné na vysádzanie, pretože jediný spôsob ako presadiť rastlinu, je rozbiť nádobu. Tieto nádoby sú však pekné aj bez rastlín a vytvárajú zaujímavé pohľadové dominanty. Naopak nádoba postavená z tehly, kameňa alebo betónu je vlastne vyvýšený záhon, ktorý môže poslúžiť na pestovanie kvetín, byliniek aj ako základ pre skalku. Neglazované terakotové nádoby ponoríme pred vysádzaním na niekoľko hodín do vody. Po nasiaknutí vodou ich vystelieme plastovou fóliou. Dno fólie poprepichujeme.

zelenina na terase Čítajte aj Nepotrebujete záhradku, pestujte zeleninu na balkóne. Kedy treba dávať pozor na statiku?

Aj na materiáli záleží

Drevené nádoby veľmi dobre izolujú korene rastlín a chránia ich tak pred výkyvmi teplôt. Majú rozličný vzhľad, môžu to byť hrantíky, sudy alebo aj tzv. versaillské debny (na obr.). Drevo však potrebuje väčšiu starostlivosť ako iné materiály. Jeho životnosť môžeme predĺžiť ochrannými nátermi alebo tým, že nádobu vystelieme plastovou fóliou. Do terakotového črepníka s otvormi môžeme vysadiť jahody, bylinky alebo plazivé rastliny. Pri terakotových nádobách je potrebné overiť si u predajcu ich odolnosť voči mrazu. Glazované hlinené črepníky sú odolnejšie ako terakotové.

Nepodceňujme ani bezpečnosť

Pri hľadaní miesta pre závesnú nádobu je potrebné zohľadniť okrem estetického a pestovateľského hľadiska aj bezpečnosť. Nádoby plné zeminy a rastlín majú značnú hmotnosť a potrebujú spoľahlivú nosnú konštrukciu a kotvenie. Vhodné sú miesta v závetrí a tiež treba vopred premyslieť spôsob zalievania rastlín, napr. využitím kladkového závesu. Závesné nádoby pôsobia pekne iba vtedy, keď sú úplne zaplnené rastlinami. Po vysadení do závesných nádob rastliny dobre polejeme a nádoby najskôr necháme pár dní stáť na tienistom mieste, aby sa rastliny ujali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvetináče #pestovanie rastlín #vyvýšený záhon #črepníky #drenážne otvory
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december