Vyberáme markízu: ktorým textíliám sa vyhnúť a kedy ju neodnesie vietor?

Markízy sú na balkónoch a terasách veľmi populárne tieniace prvky. Sú pevne namontované a nemôžeme ich presúvať tak ľahko ako slnečníky. Oproti nim sú však markízy aj o dosť stabilnejšie. Pravdaže iba vtedy, keď si z bohatého sortimentu vyberieme správne.

29.05.2022 06:00
markíza Foto:
debata

Základné tri typy, na ktoré rozdeľujeme markízy, sú: kĺbové, kazetové alebo tzv. rukávové. Kĺbové markízy sa tešia veľkej popularite, pretože sú pomerne lacné a jednoducho sa montujú. Pripájajú sa k prednej stene a rozprestierajú sa nad odkrytý priestor, ktorý potrebujeme zatieniť. Samotnú textíliu nesú dve ramená, ktoré sa sklápajú podľa potreby.

Kazety ponúkajú niečo navyše

Aj kazetové markízy sú v podstate kĺbové tieniace prvky, no oproti jednoduchým kĺbovým markízam ponúkajú bonus – ochrannú kazetu. Do nej sa textília pri sklápaní navíja a je tak chránená pred nepriaznivým pôsobením počasia aj pred mechanickým poškodením. Navyše, v kazetách sú štetinky, ktoré pri navíjaní vyčistia textíliu od povrchových nečistôt. Za kazetovú markízu si v porovnaní s kĺbovou už trocha priplatíte, no jej cena je ešte stále priaznivá. Jednoduchšou verziou kazetovej markízy je rukávová. Namiesto kazety má obal, nazývaný aj rukáv, do ktorého sa markíza zavinie.

plot Čítajte aj Vyberte si správne: drevený plot, živý plot alebo múrik?

Ochráni pred slnkom aj pohľadmi

Markízy slúžia v prvom rade ako tieniace prvky, no dokážu vás ochrániť nielen pred slnkom, ale aj pred zvedavými pohľadmi susedov či okoloidúcich. Takúto úlohu plní bočná markíza, ktorá je vhodná napríklad na balkóny v bytových domoch. Nech už vyberáte ktorýkoľvek typ, treba myslieť na kvalitu materiálu. Mal by byť pevný a potiahnutý, aby textíliu nezničil dážď. Aj vizuálny dojem je dôležitý, markíza by mala ladiť so štýlom terasy, ideálne však celého domu.

Na čo dávať pozor pri kúpe

Okrem materiálu a vzhľadu je dôležitá aj farba textílie. Čím je markíza svetlejšia, tým viac slnka cez ňu prenikne. Príjemné svetlo budete mať pod žltou, oranžovou alebo červenou textíliou, preto je väčšina markíz práve v týchto farbách. Tmavšie farby zasa lepšie ochránia pred UV žiarením. Ak nechcete prísť o markízu pri prvom silnejšom poryve vetra, mala by mať aspoň veternú triedu 2. Keď nie je textília lepená, vydrží dlhšie.

zelená strecha Čítajte aj Máte rovnú strechu? Urobte si na nej záhradu. Nie je to ťažké, úžitok vás prekvapí

Rady, ktoré v obchode nenájdete

Markízu kúpite v štandardných rozmeroch štyri až sedem metrov, pokiaľ si ju nenecháte vyrobiť na mieru. Ak chcete mať počas horúceho leta balkón alebo terasu v tieni po celý deň, plocha rozprestretej markízy by mala byť väčšia ako zatieňovaná plocha. Slnečné lúče totiž na balkón dopadajú pod rôznymi uhlami. Pri výbere markízy myslíme na to, že najdrahšia neznamená automaticky aj najlepšia. No tak či onak zaplatíte za dobré zatienenie trojcifernú sumu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Markíza #balkón #terasa #zatienenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december