Z letničky môže byť aj trvalka. Kedy sa to dá a ako na to

V súvislosti s okrasnou drevnatejúcou bylinou či vankúšovo krovito rastúcou hviezdičkou prímorskou sa stretnete aj s označeniami zlatá minca, dukátový kvet alebo hviezdne očko. Subtílnu balkónovku síce ešte stále často nájdete pod botanickým názvom Asteriscus maritimus, ale po preklasifikovaní z konca milénia sa novšie volá Pallenis maritima.

01.06.2022 06:00
hviezdička prímorská Foto:
debata

Hlavným poznávacím znamením hviezdičky prímorskej sú sýto žlté kvietky nahusto intenzívne sálajúce farbou od júna do septembra, najväčšmi od druhej polovice prázdnin. Záleží však aj na kultivare – napríklad Aurelia Gold žiari už od sklonku apríla. V záhrade vynikne ako lem chodníkov a decentný predel zón. Uplatní sa však aj v skalkách, prípadne pri pietnej výsadbe na miestach dostatočne zásobovaných slnečným svitom. Vysádza sa v rozostupoch 20 centimetrov.

Kedy má zmysel zazimovanie?

Hviezdička prímorská pochádza zo Stredomoria. Na Kanárskych ostrovoch, v Portugalsku či Grécku rastie v trsoch ako vždyzelená trvalka s výškou 25 – 35 centimetrov. Spočiatku napreduje vzpriamene, v určitej fáze sa však už rozvíja najmä do šírky a napokon dokonca prevísa. Môžete ju teda umiestniť aj do závesných nádob. Vzhľadom na absenciu dostatočnej odolnosti proti mrazu je v našich končinách bežnejšie poňať ju ako sezónnu ozdobu. Zazimovanie vo svetlom prostredí pri teplote 5 – 15 stupňov má zmysel naozaj iba v prípade, že disponujete chránenými priestormi s takouto charakteristikou. Zavlažovanie vtedy utlmte na nevyhnutné minimum.

trvalky Čítajte aj Trvalky sú základ kvetinových záhonov. Na ktoré však radšej zabudnúť?

Otrhávajte zájdené kvietky

Mäsité striebristo zelené približne 4-centimetrové listy hviezdičky prímorskej majú podlhovastý vajcovitý tvar a ochlpený povrch. Aj vďaka striedavému nasadeniu vytvárajú opticky príjemný kompaktný podklad pre obsypanie hlavným dekoračným prvkom: prenikavo zlatistými kvietkami s priemerom okolo tri centimetre, ktoré sa nezatvárajú ani pri nevľúdnom počasí. Produkciu nových podporíte priebežných otrhávaním zájdených.

Mierne kyslý substrát

Hviezdička prímorská vyznáva slnko. Znesie aj mierne tienisté stanovište, na ňom však klesá jej ochota kvitnúť. Podobne okúňavo si počína, keď nedostane priepustnú pôdu bohatú na živiny. Optimálnu zmes tvoria tri diely ílovitého pestovateľského mierne kyslého substrátu a jeden diel zapracovaného piesku, to všetko s drenážnym odtokom na spodku kvetináča.

stračonôžka Čítajte aj Patrí k najkrajším trvalkám, pestuje sa jednoducho

Hnojenie v rámci zálievky

Zálievka musí byť pravidelná, nie však spôsobujúca premokrenie. Vďaka značnej tolerancii hviezdičky prímorskej na vápnik netreba siahať po dažďovej vode, hoci nezaškodí. Podľa možnosti nalievajte vlahu k zemi: vyhnite sa listom a kvetom. Podporu viaczložkovým hnojivom pre balkónovú vegetáciu dávkujte s týždňovou periodicitou práve v rámci zálievky. Výnimkou tvorí úvodné obdobie po vložení priesady do pôdy vopred obohatenej pomaly rozpustným prípravkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #zálievka #letnička #hviezdička prímorská
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december