Urobte si z balkóna oddychovú zónu aj zásobáreň potravín

Kto nemá záhradu, ten si v lete rád posedí na terase alebo aspoň na balkóne. Aj z týchto častí bytu sa dá urobiť skutočná letná oáza oddychu. Na výber je široké spektrum rastlín a väčšina nemá prílišné nároky na starostlivosť. Pri výbere treba dbať na tri základné atribúty.

29.06.2022 06:00
balkón Foto:
debata

Pri skrášľovaní balkóna či terasy ozdobnou vegetáciou prihliadajte v prvom rade na to, koľko slnka si jednotlivé druhý flóry vyžadujú, či sa im uspokojivo darí v nádobách a koľko životného priestoru zvyčajne potrebujú na bezproblémový rast. Napokon, rovnaké kritériá môžete aplikovať aj na zeleninu takéhoto typu z vlastnej produkcie. So skrášľovaním balkóna môžete začať už počnúc februárom a pokračovať s ním až do neskorej jesene.

Začína sa to čemericou

Najskôr sa o biely či ružový tón na balkóne aj terase stará čemerica. Od marca sa pridáva robustná ďalšia trvalka modrica, ktorá neodolateľne priťahuje pohľad prenikavou majestátnou farbou obsiahnutou v slovenskom názve. Zvláda aj polotieň, je mrazuvzdorná a na zimu sa zaťahuje do cibuľky. Z črepníka vyhúkne až do pol metra a znesie aj priamy žiar, ale v takom prípade stúpajú jej požiadavky na zalievanie. Rôznorodosť pastelových farieb podľa sorty – od oranžovej cez lilavú až po tmavomodrú – poskytuje železník: kvitne od mája a vyznáva stanovištia s dostatkom svitu, najmä v lete však potrebuje úmerne dosť vlahy. Dobre odoláva vetru a premenlivým klimatickým podmienkam počas sezóny, neobstojí však pri poklese teploty pod nulu.

izbovky Čítajte aj Izbovky ocenia leto na čerstvom vzduchu. Čo urobiť, aby prežili aj horúčavy?

Šikovné riešenie pre fuksiu

Biela, červená alebo bordová fuksia s visutými zvoncovitými kvetmi sa ukazuje od mája až do októbra vždy vo dvoch farbách. Vhodne doplní priestor tam, kde je slnka najmenej. Prirodzene sa rozkoreňuje už pri teplote okolo 10 °C a vyložene neznáša rozhorúčený črepník, respektíve substrát v ňom. Šikovným riešením je vloženie pestovateľskej nádoby do väčšej a vyplnenie priestoru medzi nimi schladzujúcim izolačným materiálom, napríklad drobným štrkom. Fuksia si nárokuje na pôdu bohatú na živiny. Premokrenie najmä v sparnom dni pre ňu môže byť fatálne. Prezimovať musí v mierne temperovanom interiéri, kde jej nehrozí mráz, čiže trebárs v garáži.

Radšej sucho ako premokrenie

Samozrejme, pri koncipovaní ozdobnej vegetácie na balkón alebo terasu nič nepokazíte overenými voľbami typu fialiek, zvončekov, prvosienok, narcisov, pakostov. Drvivá väčšina uvedenej flóry sa dá zohnať v mnohých farebných variantoch za mierne ceny. Zároveň si prakticky bez výnimky pýtajú len štandardnú starostlivosť, bežný črepníkový substrát a pravidelnú normálnu zálievku. V súvislosti s posledným konštatovaním radno dodať, že vždy je menej ohrozujúce sucho, ktoré rastlinu atakuje „iba“ priamo: z podmáčania vyvstávajú ťažšie liečiteľné choroby a hniloba.

jablká Čítajte aj Na úrodu jabĺk vám postačí jediný strom, dá sa pestovať aj na balkóne

Tymian a mäta sa rozťahujú

Pochopiteľne, mestský človek predsa len prahne okrem potechy pre oko aj po nezávislej zásobárni zeleniny, ovocia a prírodných dochucovadiel. Najoverenejšími artiklami na balkón a terasu sú miniatúrne rajčiny, reďkovky, olivy, jahody a maliny, respektíve z byliniek koriander, rozmarín či bazalka. V jednom objemnejšom hrantíku sa navzájom znesú pamajorán, šalvia, materina dúška, petržlen vňaťový a pažítka. Naopak, sklony k utláčaniu susedov majú tymian a mäta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #mäta #tymian #terasa #čemerica #fuksia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december