Máte balkón otočený na sever? Tu sú tipy na vďačné balkónovky, ktoré obstoja aj v tieni

Aj na južne orientovanom balkóne sa nájdu zóny zostávajúce prevažne či dokonca úplne v tieni: napríklad zvnútra pod kompaktným zábradlím. Ešte pravdepodobnejší je ich výskyt na lodžii zasunutej do profilu stavby. Napriek tomu ich môžete zazeleniť mnohými dekoratívnymi rastlinami.

18.07.2022 06:00
tienistý balkón Foto:
debata

Pozitívnym faktorom je, že nie všetka flóra v zásade predurčená skôr na slnečné stanovištia neznesie – predovšetkým v sparných mesiacoch – o čosi tienistejšiu pozíciu. Dobrým príkladom takejto adaptability je ťahavá letnička bacopa (Sutera cordata). Ak pod vplyvom dispozícií balkóna hodláte experimentovať, vychádzajte z poučky, že vyššie nároky na saturáciu svitom zväčša majú rastliny s drobnými, pevnými a ochlpenými listami. Naopak: veľké, dužinaté a mäkké listy sa dajú považovať za prísľub dobrej tolerancie tieňa.

Netýkavky sa neboja búrok

K najvďačnejším balkónovkám do tieňa patria od mája až do októbra kvitnúce netýkavky. O to viac, že podľa sorty dokážu vyhovieť konkrétnym podmienkam. Obzvlášť odolné sú odrody s monochromatickými kvetmi: bielymi, ružovými či šarlátovými. Viacfarebné kultivary trochu horšie znášajú vietor a kropenie zafúknutými zrážkami. Pre prípad potreby to kompenzujú hybridy Impatiens walleriana (na ilustračnej fotografii), ktoré sa nenechajú vyviesť z pohody ani v dosahu búrok. Zároveň sú však citlivejšie na chlad, takže s výsadbou radšej treba začať až po „troch zmrznutých“ v polovici mája. Pri netýkavkách si vyložene dajte pozor na to, že priame slnko môže spáliť háklivé tmavozelené listy, ktoré poskytujú podklad na vyniknutie žiarivým kvetom.

balkón Čítajte aj Poznáte pravidlo jednej dlane? Balkónová výsadba má svoje špecifiká

Citrusová vôňa aj závan trópov

Osvedčené begónie sa zhostia úlohy estetickej živej výplne všade tam, kam sa iné črepníkové rastliny nehrnú. Zástupkyne kategórie Belleconia sa vďaka svojmu bujnému rastu pekne rozvinú v závesných košíkoch. Hodia sa však aj do hrantíkov. Nové kvety vyháňajú až do októbra a obstoja v tieni, ale aj na neutrálnejšom mieste. Polotieň vyhovuje aj mnohým črepníkovým balkónovkám – anjelská trúba Brugmansia ho určite privíta namiesto výskytu „na rane“. V takýchto podmienkach prosperuje aj pompézna hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla), ktorá v modrej verzii skvele pasuje k bledému sedeniu. O nádherné citrusové prevoňanie prostredia sa v rámci kompozície postará mexický pomarančovník (Choisya ternata), sladký závan trópov zase dodá takisto nabielo kvitnúci jazmínovník (Trachelospermum jasminoides).

ovocné dreviny Čítajte aj Naj tipy na ovocné dreviny, ktoré zarodia aj na tom najmenšom balkóne

Nezabudnite na bylinky

Severne nasmerovaný balkón azda nadobro zoberiete na milosť pod vplyvom informácie, že na ňom môžete pestovať široké spektrum byliniek pre potechu oka aj chuťových buniek. Tieň neprekáža lipkavcu marinkovému nazývanému aj asperulka (Galium odoratum) a čoraz populárnejšiemu medvediemu cesnaku (Allium ursinum). S polotieňom sa uspokoja potočnica lekárska alias žerucha potočná (Nasturtium officinale), wasabi (Wasabia japonica) alebo tzv. japonský petržlen (Cryptotaenia japonica).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #balkón #balkónovky #netýkavky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december