Ako vyhnať holuby z balkóna? Zabudnite na staré cédečka, sú aj iné spôsoby

Ako čeliť náletom drzých operencov? Akoby nestačilo, že hraboše, krtkovia či slimáky v záhrade atakujú úrodu i okrasné záhony... Holuby s ambíciou pravidelne navštevovať váš balkón alebo sa na ňom nebodaj dokonca zahniezdiť predstavujú značnú nepríjemnosť, a to nielen pestovateľskú. Prenášajú totiž tzv. vtáčiu tuberkulózu ornitózu, salmonelózu i toxoplazmózu, plus sú hostiteľmi kliešťov.

15.08.2022 06:00
holuby na balkóne Foto:
debata (2)

Vyháňanie holubov z balkóna humánnymi opatreniami je beh na dlhú trať. V prvom rade zistite, či sa v bezprostrednom okolí nenachádza nevyužívaný byt. Ak sa totiž nespreneverujete zásade nenechávať po relaxačnom posedení na čerstvom vzduchu natrúsené omrvinky a ani sa dlhodobo nezdržiavate mimo svojho príbytku, potom je možné, že čoraz frekventovanejšie zavítania holubov vyplývajú z ich „squattovania“ v susedstve. Vtedy zapojte diplomaciu v styku s majiteľom takéhoto bytu.

Pásy s hrotmi obmedzujú aj vás

Živou ochrankou sa môžete stať sami, keď si zvyknete raz za čas zájsť podumať na balkón v rámci home officu alebo rodičovskej dovolenky. Holuby odradí aj prítomnosť psa s prístupom na balkón. Skontrolujte však, či nemôže náhodne prepadnúť medzerou v zábradlí. Spoľahlivo fungujúcim riešením je zasklenie balkóna alebo natiahnutie siete. Samozrejme, treba uznať, že ide o vyvesenie bielej zástavy na znak kapitulácie. Čiastočnou mechanickou zábranou sú pásy na zábradlia a parapety s kovovými hrotmi. Vyrábajú sa aj vo vľúdnejšej plastovej verzii. Holuby sa však časom môžu naučiť pristávať priamo na balkóne. Okrem toho takéto doplnky znižujú používateľský komfort aj pre vás.

rastliny na priame slnko Čítajte aj Praží vám na balkón priame slnko? Nájdu sa rastliny, ktoré to ustoja, sú prekvapujúco obyčajné

Kým si zvyknú a osmelia sa

Obľúbenou metódou je rozvešanie starých „cédečiek (stredovú zónu môžete v rámci upcyklovania prekryť vkusnou maľbou), ktoré sa – roztancované aj miernymi poryvmi – lesknú na všetky strany a operence si to interpretujú ako nebezpečenstvo. Kým si zvyknú a osmelia sa… Myslite aj na to, že odlesky môžu iritovať ľudí z bytoviek naproti, respektíve vrhať nežiaducu tieňohru do vášho interiéru.

Skúste makety dravcov aj vrtuľky

S porovnateľne dočasnou platnosťou, žiaľ, musíte rátať pri maketách dravcov (nezabudnite im občas zmeniť stanovište). Aspoň však majú o čosi vyššiu estetickú úroveň: dajú sa bez prižmúrenia oboch očí vnímať ako plnohodnotná, nie účelová dekorácia. Vizuálny a po roztočení vetrom aj zvukový účinok majú plastové vrtuľky z lunaparkov, ktoré zastoknite napríklad do kvetináča.

Zvonkohry môžu rušiť aj vás

Z dizajnérskeho hľadiska viac obstoja zvonkohry či závesné systémy vyludzujúce klepkanie vznikajúce vzájomnými nárazmi drevených častí. Zvuky takéhoto typu sú pre vtáctvo rušivé, ale nevýhodou je, že podobne môžu pôsobiť na vás. Audio riešením sú aj reproduktory vydávajúce ultrazvukové signály. Nie sú však príliš ohľaduplné k vtáctvu v dosahu, ktoré vôbec nemá tendenciu zaletieť bez pozvania na váš balkón: vyvolávajú nervozitu a dezorientujú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #toxoplazmóza #holuby #salmonelóza #balkón #ornitóza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december