Chcete zdravú úrodu jabĺk a hrušiek? Vypestujete ju aj na balkóne alebo v malej záhradke za radovkou, na začiatok stačí jednoduchá pomôcka

Vlastné jablká a hrušky chutia určite najlepšie, no nie každý má rozľahlú záhradu, kde môže pestovať ovocné stromy. Ako vypestovať vlastnú úrodu jabĺk alebo hrušiek, keď máte len balkón, terasu alebo malú záhradku za radovkou? Našťastie existuje riešenie, vďaka ktorému sa môže stať ovocinárom aj majiteľ malej záhradky alebo aj balkóna. Na trhu sú špeciálne odrody, ktoré sú určené práve pre pestovateľov s obmedzeným priestorom na záhradníčenie.

26.10.2022 06:00
jablká Foto:
debata

Ovocné stromy týchto odrôd dosahujú výšku približne od metra a štvrť asi až do päť metrov. Pokiaľ siahnete po zakrsnutých odrodách, tam rátajte s výškou do jedného metra, čo je ideálne na balkóny alebo terasy. Ak šetríte miestom, vhodné sú pre vás aj vretenovité a stĺpcovité stromy, ktoré sa dajú pestovať v nádobách. Rodiť začínajú po niekoľkých rokoch a stále zároveň plnia dekoratívnu funkciu. Treba však rátať s tým, že tieto stromčeky majú v porovnaní s tradičnými odrodami skrátenú životnosť, a to približne na 15 rokov.

Hlavne ich ochráňte pred chorobami

Najskôr treba pripraviť pôdu a výsadbovú jamu. Aj po jesennom sadení vyžadujú mladé ovocné stromčeky v suchom období dobré polievanie a neskôr na jar ich treba aj prihnojiť. Koncom zimy ich zrežeme, rez opakujeme aj v lete, aby sme presvetlili korunu. Základným predpodkladom úspechu je aj výber správnej odrody. Stromy by hlavne mali ostať zdravé, preto siahneme po takých odrodách, ktoré sú odolné proti chorobám. Keď sa nedokážete zorientovať, použite jednoduchú pomôcku – vyberajte odrody začínajúce na Re-. Taká je napríklad Rewena alebo Rebella.

ochrana pred zimou Čítajte aj Nastáva čas postarať sa o vonkajšie črepníkové rastliny. Aj mrazuvzdorné potrebujú ochranu, pár šikovných trikov im pomôže prežiť zimu bez ujmy

Pestovanie v nádobách nie je ťažké

V malých záhradkách sa dobre uplatnia stromčeky tvarované do špalierov. Môžete ich umiestniť do záhonov alebo k stene domu, na južnú stranu. Špaliere vytvoríme buď z vytvarovaných stromčekov, ktoré už takto kúpime, alebo ich tvarujeme sami. Špalier vypestujeme z veľmi mladých stromčekov, ktoré sú vrúbľované na málo vzrastnú podnož. Stromčeky v nádobách potrebujú okrem polievania aj hnojenie a nezabúdame ani na kontrolu výskytu chorôb a škodcov. Pred zimou ochránime stromčeky tak, že nádoby zahrabeme alebo obalíme hrubou izolačnou vrstvou, či už slamou, lístím alebo bublinkovou fóliou.

Je čas výsadby jabloní aj hrušiek

Vhodné obdobie potrvá do začiatku zimy, až do príchodu mrazov a snehu. Na polokmeň vyčleníme priestor asi štyri krát štyri metre. Stromček s voľnými koreňmi dáme asi na pol dňa pred výsadbou do vedra s vodou. Na dno výsadbovej jamy primiešame kompost, jama by mala mať veľkosť jedenapolnásobku koreňového balu. Korene pred výsadbou skrátime asi o tretinu. K stromčeku umiestnime oporný kôl a okolo kmienka vytvoríme misu s vyvýšenými okrajmi, ktorá udrží vodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Jablká #balkón #terasa #hrušky #ovocné stromy #jablone
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december