Ako lacno vypestovať najkrajšie muškáty: super tipy na sadenie, hnojenie, polievanie a inú starostlivosť

Muškáty pochádzajú z južnej Afriky a vzhľadom na oblasť svojho pôvodu sú citlivé na nadmernú vlahu. Preto ich polievame len vtedy, keď je povrch zeminy suchý – to je jedna z najdôležitejších zásad pestovania muškátov. Na podporenie tvorby kvetov pridáme do vody malé množstvo hnojiva na rajčiaky, pričom postupujeme podľa návodu na obale.

28.01.2023 15:00
muškáty Foto:
Muškát: Azda najobľúbenejšia balkónová letnička sa dá úspešne rozmnožiť pomocou odrezkov, no ak chcete skúsiť niečo nové, januárová sejba dokonale preverí vašu pestovateľskú trpezlivosť.
debata

Ako ich vyberať

Pri kúpe muškátov vyberáme silné rastliny, na ktorých už rozkvitá aspoň jeden kvet. Podľa neho uvidíme farbu a môžeme si vybrať tú, ktorá nám vyhovuje. Muškáty si môžeme aj vypestovať zo semien a ušetriť. Koncom februára zasejeme semená do misky s rašelinovým substrátom. Necháme ich vyklíčiť a keď sa objavia klíčne lístky, prenesieme misku na svetlé miesto, kde nočná teplota neklesne pod 13 stupňov. Keď sa objavia pravé listy, vysadíme semenáčiky do črepníkov. Keď trocha vyrastú, zaštipneme im rastový vrchol, aby sa začali pekne rozkonárovať.

fialka Čítajte aj Darí sa jej v tieni, vyzerá aj vonia krásne. A ešte je aj liečivá!

Odkvitnuté súkvetia preč

Len čo súkvetie muškátu odkvitne, odstránime ho. Stonky odtrhneme pomalým ohýbaním smerom nadol. Odstraňovanie odkvitnutých častí podporuje ďalšie kvitnutie a zlepšuje celkový vzhľad rastliny. Pokiaľ muškáty krásne kvitnú a vy napríklad odchádzate na dovolenku, neľutujte kvety a nemilosrdne ich ostrihajte. Po vašom návrate budú opäť krásne. Pokiaľ budete preč viac ako dva týždne, odstráňte kvety aj púčiky.

Na čo dávať pozor

Dospelé muškáty pestujeme v kvetináčoch, ktoré majú priemer aspoň 13 centimetrov. Do väčších nádob ich nevysádzame, nemá to význam. Podporili by sme iba rast listov na úkor tvorby kvetov. Muškáty sú citlivé na mráz, preto ich dávame von až vtedy, keď už definitívne pominulo nebezpečenstvo mrazov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #sadenie #polievanie #muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december