Kvitnúca ozdoba balkónov, ktorú nikto neprehliadne. Je čas prebrať ju zo zimného spánku

Či už ste si hľuzy kúpili alebo sa vám ich podarilo prezimovať bez ujmy, práve teraz je čas na ich jarné vzkriesenie. Begónia hľuznatá je krásna a obľúbená balkónovka, ktorá sa za starostlivosť odmení bohatým kvitnutím od mája až do prvých mrazov. Na balkón ju dávame až vtedy, keď už je nebezpečenstvo jarných mrazov s istotou zažehnané.

10.02.2023 15:00
begónia Foto:
debata

Ako ju pestovať

Begónia potrebuje tieň až polotieň, nie je teda vhodná na balkóny, na ktoré páli letné slnko. Vyhovuje jej skôr kyslejšia pôda, dobré je pridať do substrátu rašelinu. Rastlina môže byť vonku do neskorej jesene, kým nezačnú mrazy. Potom hľuzy vyberieme z pôdy, očistíme od zeminy a zabalíme do novinového papiera. Takto ich prezimujeme na mieste, kde nemrzne, pri teplote okolo osem až desať stupňov. Namiesto papiera môžeme použiť rašelinu, ale hľuzy nepolievame.

Čo treba teraz urobiť

Začiatkom februára začíname hľuzy preberať zo zimného spánku. Môžeme to robiť až do začiatku marca. Hľuzy, ktoré prezimovali v zdraví, vyberieme a zasadíme do zmesi výživnej zeminy a rašeliny. Vrchol s púčikmi má vyčnievať zo zeminy. Debničku umiestnime v teplej miestnosti a hľuzy pravidelne polievame. V tejto fáze rastliny ešte nepotrebujú svetlo. Keď výhonky vyrastú na 10 až 15 centimetrov, uložíme debničku medzi okná, kde rastliny na svetle dorastú na pevnejšie. Pred vyložením na balkón treba rastliny otužovať.

pomarančovník Čítajte aj Krásne voňajú, dobre vyzerajú a z ich plodov urobíte fantastickú marmeládu. V zime sú izbovými rastlinami, na leto ich môžete presunúť von

Rozmnožovanie je ľahké

Begóniu hľuznatú rozmnožíme jednoducho odrezkami. Odrezky zakoreňujeme v zmesi rašeliny a piesku. Rozmnožovanie odrezkami je spoľahlivé, pri rozmnožovaní semenami je v domácich podmienkach výsledok neistý, preto sa tento spôsob nevyužíva. Môžeme si vybrať z mnohých druhov a kultivarov begónie. Rastliny majú malé aj veľké kvety rôznych farieb, vzrast je vzpriamený aj ovisnutý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hľuzy #begónia #balkónovka #rozmnožovanie odrezkami
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december