Tak môže sa jesť alebo nie? Je čas na výsev nenáročnej rastliny, ktorá ozdobí každú kuchyňu

Plody tejto rastliny vzhľadom pripomínajú malé papričky, botanicky patrí ozdobná paprika (Capsicum annuum) medzi ľuľkovité. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Semená ozdobnej papriky vysievame vo februári až marci. Po vzídení presádzame semenáčiky po dvoch do malých črepníkov. Keď korene prerastú zeminu, rastliny presadíme do väčších nádob.

15.02.2023 06:00
ozdobná paprička Foto:
debata

Ako ju pestujeme

Od mája do konca augusta môžeme papričku pestovať na okne alebo aj na balkóne. Predtým, než ju vyložíme von, ju však musíme otužovať. V letných mesiacoch ju pravidelne polievame a prihnojujeme. Od júla rastlina kvitne, prvé plody sú vyfarbené už koncom augusta. Od septembra ju pestujeme opäť vnútri na okne, najlepšie vo veľmi teplej miestnosti, ktorú bude krášliť po celú zimu. Treba rátať s tým, že okrasná paprika je jednoročná rastlina a zimu nemusí prežiť. Najlepšie je vysievať ju každý rok. Rastie rýchlo.

begónia Čítajte aj Kvitnúca ozdoba balkónov, ktorú nikto neprehliadne. Je čas prebrať ju zo zimného spánku

Len pekná alebo aj jedlá?

Táto paprička má niekoľko kultivarov, plody sú dlhé od jedného centimetra až do päť centimetrov. Farba plodov môže byť rôzna, závisí to od kultivaru: žltá, červená aj fialová. Rastlina je náročná na svetlo a stredne náročná na vodu. V kvetináči dorastá zvyčajne do 20 – 50 centimetrov, ale môže to byť aj viac. Hoci jej názov odkazuje hlavne na dekoratívnu funkciu, plody sa môžu jesť. Sú štipľavé a dajú sa používať ako feferónky. Ozdobia nielen okno, ale aj tanier alebo studenú misu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #papričky #ozdobná paprika #jednoročná rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december