Balkón, terasa: Ako pestovať zeleninu na malej ploche? Ktoré druhy áno a ktorým sa vyhnúť

V obmedzenom priestore alebo na vydláždených plochách sa zelenina pestuje v kontajneroch. Nádoby sa používajú aj v skleníkoch, a to najmä vtedy, ak je pôda napadnutá chorobami a bolo by nepraktické ju sterilizovať alebo vymieňať. Pri kontajnerovom pestovaní potrebuje zelenina lepšie zavlažovanie a pôdu bohatšiu na živiny, než sme zvyknutí pri pestovaní kvetov v nádobách. Všeobecne treba myslieť na to, že kontajnerová zelenina si vyžaduje veľkú starostlivosť.

01.04.2023 15:00
zelenina v nádobe Foto:
debata

Výber správnych druhov je základ

Na pestovanie v kontajneroch sú vhodné husto rastúce, rýchlo dozrievajúce druhy, ako je šalát, reďkovka, cvikla alebo silné a nenáročné listové zeleniny. Taký je napríklad mangold aj plodová zelenina: paprika, baklažán a paradajky. Výborné sú kríčkové zeleninové kultivary, pretože nepotrebujú oporu. V kontajneroch nepestujeme hlboko zakoreňujúce, pomaly dozrievajúce, vysoké alebo veľké druhy ani zeleninu náročnú na živiny, ako je paštrnák, hlúboviny alebo zeler.

Najskôr priesady

Priesady do kontajnerov dopestujeme v zakoreňovačoch. Priamo do kontajnerov vysievame druhy pestované na opakovaný zber mladých rastlín. Čím je kontajner väčší a čím viac zeleniny v ňom rastie, tým lepšie. Pokiaľ chceme pestovať veľké druhy, ktoré sú náročné na pôdu a na živiny, ako zemiaky alebo paradajky, kontajner by mal byť hlboký a široký aspoň 25 centimetrov. Kontajnery na veľké druhy zeleniny by mali byť pevné a stabilné.

maslová fazuľa Čítajte aj Zelenina čo nesmie chýbať na tanieri: Telu doplní chýbajúce železo, vápnik a vitamíny, pri pečení ňou nahradíte gaštanové pyré

Aj na pôde záleží

Pre pôdu v kontajneri platí najmä to, že by mala byť dobre priepustná. Ak kontajner nemá drenážne otvory, na dne urobíme niekoľko dier s priemerom asi jeden centimeter. Diery prekryjeme črepinami, aby sa neupchali. Zemina a kompost musia byť ľahké a prevzdušnené. Ak je počasie horúce a veterné, z nadzemnej časti rastlín je veľký výpar. Pokiaľ kontajnery nie sú z plastu, voda sa vyparuje aj cez ne. Preto takéto nádoby neukladáme na veterné a slnečné miesta alebo k vyhriatemu múru. Kontajnery, ktoré nie sú z plastu, vystelieme pred naplnením fóliou s otvormi, aby mohla prebytočná voda odtekať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #zelenina #pestovanie #paradajky #kontajner #kultivary
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december