V záhrade nesmie chýbať gril

Sezóna grilovania sa práve začína. Ak chcete v záhrade záhradný gril, mali by ste vedieť, že by mal byť vždy na záveternej strane.

01.06.2012 09:19
V záhrade nesmie chýbať gril Foto:
V záhrade nesmie chýbať gril
debata

Na svahu či v blízkosti vodných plôch si nezabudnite overiť, či tadiaľ večer neprúdi studený vzduch. Gril by ste mali zároveň budovať na takom mieste, aby ste neobťažovali susedov dymom, pachmi alebo prílišnou hlučnosťou.

Azda najväčší pozor si však treba dávať na to, aby nebol blízko horľavých látok alebo priamo pod stromom. Ak nechcete, aby vás pri grilovaní obmedzovalo počasie, je vhodné miesto na stolovanie pri grile prekryť pergolou, markízou alebo strieškou.

Dôležité je tiež umiestniť ho na rovnú, mierne vyspádovanú spevnenú plochu z nehorľavého materiálu. Ak je miesto na grilovanie ďalej od domu, môžete vydláždiť aj celý prístupový chodník k nemu, aj v tomto prípade dokonale poslúžia lícové tehly. Na ich zhotovenie je možné použiť aj špeciálne, tzv. dlažobné tehly. Či už sa rozhodnete pre jedny alebo druhé, použitím tehál môžete v dlažbe vytvoriť zaujímavé efekty, a to striedaním farieb alebo napríklad vytváraním geometrických vzorov.

Murovaný záhradný gril je ťažký, preto ho treba postaviť na vhodných základoch. Základovú škáru by ste mali umiestniť v nezamŕzajúcej hĺbke, podľa typu pôdy, podložia a hmotnosti. Na samotnú stavbu grilu volíme nehorľavý materiál. Nemôžete murovať z ľubovoľných tehál, lebo gril bude namáhaný tak teplom, ako aj vlhkom, vetrom a mrazom. Ideálne na tento účel sú práve lícové tehly. Netreba ich omietať a celej konštrukcii vdýchnu čaro dôb minulých.

"Máloktorý stavebný materiál ponúka toľko rozličných možností na realizáciu tvorivých nápadov ako lícové tehly,“ zdôrazňuje Gabriel Szöllösi, produktový technik značky Terca. Okrem toho sú veľmi pevné a pretože sa rodia priamo v ohni, sú aj nehorľavé.

„Môžu byť ručne tvarované alebo strojovo vyrábané, rustikálne alebo moderné. Ručne tvarované tehly majú rustikálny vzhľad s drsným až vráskavým povrchom bez rovných a ostrých hrán, strojové majú hladký povrch a sú tvarovo presné s ostrými hranami. Široká škála farieb sa získava miešaním rôznych druhov ílov v kombinácii s rôznymi druhmi výpalu pri teplotách okolo 1 100 °C,“ dodáva na záver Gabriel Szöllösi.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december