Aký druh bazéna sa vám hodí do záhrady

V minulosti sa vlastníkom bazénov pripisoval prívlastok zbohatlíci. Dnes už však prítomnosť bazéna v záhrade nie je ničím výnimočným. Skôr sa stáva, že si mnohí nevedia rady pri výbere konkrétneho druhu. Pritom sa stačí držať niekoľkých základných rád.

21.04.2014 06:30
bazén, záhrada, žena, leto Foto:
Bazén už nie je len luxusným doplnkom záhrady, objavuje sa v nich čoraz častejšie.
debata

Mnohí z vás sa budú orientovať podľa ceny. Je to logické. Ale pamätajte, že kúpa bazéna nie je na pár rokov a nebudete ho môcť len tak ľahko vymeniť. V prvom rade si rozmyslite, či chcete nadzemný bazén alebo klasický zapustený do zeme.

Kde ušetríte?

Pri nadzemnom ušetríte, ale rátajte s tým, že o pár rokov ho budete chcieť vymeniť. Výhodou je však nízka suma. Určite vás poteší aj to, že pred inštaláciou takého typu bazéna netreba robiť žiadne povrchové úpravy, čo sa o zapustených bazénoch povedať nedá. Ak však túžite po luxusnom zapustenom bazéne a nemáte naň financie, stačí si zaobstarať čiastočne zapustený bazén. Tento druh je ideálny do svahového typu záhrady, ale tu už treba rátať aj s povrchovou úpravou pred jeho inštaláciou. Takýto bazén pôsobí elegantne a kvalitným zastrešením ho môžete využívať až pol roka.

Za viac peňazí viac muziky

Ak ste však rozhodnutí investovať do bazénov vyššiu sumu, siahnite po spomínaných zapustených bazénoch. Pri týchto typoch narazíte na rôzne konštrukčné rozdiely. Všeobecne sa bazény zapustené do zeme rozdeľujú na fóliové, sklolaminátové, keramické a kompozitné. Konštrukcia fóliových bazénov je tvorená silnostenným pozinkovaným plechom s antikoróznym nástrekom plastovej vrstvy. V jeho vnútri sa nachádza spevnená fólia s UV filtrom a atraktívnym mozaikovým vzorom. Ak túžite po spevnenom bazéne, stačí sa zamerať na tie zo sklolaminátu. O mimoriadnu pevnosť sa starajú polyesterové materiály a hlavne vystužené sklolaminátové vlákna. Veľkou výhodou týchto bazénov je, že ich vnútorný povrch je dokonale hladký a pevné monolitné vyhotovenie je bez akýchkoľvek spojov.

Pre fajnšmekrov

Absolútnou špičkou medzi zapustenými bazénmi sú však keramické. Tieto luxusné bazény budú skutočnou ozdobou vašej záhrady. Pri rôznych príležitostiach vyrazí dych nejednému návštevníkovi najmä štruktúra bazénovej steny, ktorej jadro tvorí silná keramická vrstva. Tá mu dodáva pevnosť a slúži aj ako efektívna tepelná izolácia. Ak sa rozhodnete pre kompozitné bazény, zistíte, že sa vyznačujú špeciálnou konštrukciou, ktorú tvoria panely z rôznych druhov materiálov. A práve vďaka tejto rôznorodosti materiálov je možné zostaviť širokú škálu tvarov. Kompozitné bazény majú atraktívne a široké vstupné schodisko, ktoré výrazne uľahčuje vstup do vody. Tento typ bazéna si užije celá rodina vrátane malých detí. Ak máte doma malého plavca, zakomponovaná plytčina bude pre neho ideálna a absolútne bezpečná.

Bez doplnkov nie

Počas nákupného sondovania určite narazíte aj na rôzne doplnky alebo bazénovú chémiu. Medzi takéto patria solárne ohrievače vody, vďaka ktorým si kúpanie užijete aj na jeseň. Ich nevýhodou je však to, že tento typ ohrevu pracuje iba počas slnečného počasia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada #bazén
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december