Altánok rýchlo a jednoducho

Skryť sa pred lúčmi slnka a vychutnať si pohodu v záhrade je najlepšie z dobrej terasy alebo altánku.

10.08.2014 11:30
záhrada, bývanie, altánok, dom Foto:
Altánok je neraz dominantou samotnej záhrady.
debata

Ak ste sa rozhodli pre altánok v záhrade, máte na výber dve možnosti. Buď si zvolíte tzv. stavebnicový systém, ktorý si môžete kúpiť v každom väčšom hobby obchode, alebo sa môžete rozhodnúť okrášliť svoju záhradu vlastným altánkom, ktorý bude naplno dotvárať špecifiká vašej záhrady.

Kým záhradný domček umiestňujeme v zadnej časti záhrady, altánok je neraz dominantou samotnej záhrady. Pri jeho umiestnení platia jednoduché pravidlá. Mal by byť položený na rovnej ploche. Podklad altánku by mal byť upravený tak, aby altánok stál na mieste bez kývania. Pri výbere umiestnenia altánku odporúčame umiestňovať ho v priestore, kde bude chránený pred nárazovým vetrom. Ideálnym variantom je prirodzená bariéra vo forme živého plota. Súčasne tak máte vyriešenú úpravu okolia altánku.

Vysunutá obývačka

Altánok sa počas teplých dní stáva vysunutou obývačkou pre hostí, kde sa sústreďuje rušný spoločenský život vrátane letnej grilovačky a posedenia s priateľmi. Ak je však komfort na prvom mieste, možno by ste mali pouvažovať o elektrickej prípojke, prívode vody a kanalizácii. Zvlášť v prípade, ak má altánok plniť aj úlohu krytého pracoviska pri majstrovaní vo dvore a pri záhradkárskych prácach. Pri plánovaní záhradného sídla mnoho ľudí robí chyby pri voľ be vhodnej veľkosti.

Myslite na to, že každý štvorcový meter plochy navyše je významným bonusom. Ak pod strechu nasťahujete záhradný nábytok, niekoľko dekorácií a výbavu, ktorá do altánku patrí, aj ten najväčší priestor môže zrazu pôsobiť stiesnene.

Pri ukotvení altánku máte na výber dve možnosti. Buď to môže byť samonosná konštrukcia, alebo altánok môžete pripojiť k inej budove. Či už k hospodárskej budove, alebo záhradnému domčeku. Vystačíte si tak iba s dvoma podpornými piliermi. Súčasne môžete rátať s rýchlejšou výstavbou a úsporou materiálu. Krov i strešný plášť môžu byť z dreva alebo ocele, prípadne i zo železobetónu pre masívnejšie prístrešky, budované v rámci stavby domu.

Strecha dodá originalitu

Pokiaľ má altánok plniť svoje úlohy, jednou z najdôležitejších požiadaviek je bezchybné vyriešenie prístreška. Práve pri pohľade zvonka zo záhrady je strecha altánku tým, čo určuje vyznenie celého priestoru. Jednou z možností je skladaná strešná krytina, dodáva altánku originálny a individualistický ráz. Často býva opatrená povrchovou úpravou Protector, ktorá chráni strešnú krytinu hneď niekoľkokrát.

„Okrem poveternostných a ďalších externých vplyvov dlhodobo chráni strechu pred zašpinením, machom a riasami a stratou farebnosti,“ konštatuje Branislav Audy, technický manažér Bramacu. Ak chcete dotvoriť altánok do najmenších detailov, jednou z možností je okrem strešnej krytiny opatriť strechu aj živými rastlinami. Ak si zvolíte vhodnú krytinu, nemusíte si na zastrešenie altánkov a iných menších záhradných stavieb volať odborného pokrývača.

„Ak ste šikovný domáci majster, pohodlne to zvládnete aj sám. Široké možnosti využitia v záhradnom staviteľstve má napríklad ľahká asfaltová krytina s 3D efektom, ktorá je cenovo veľmi prijateľná, jednoducho sa na strechu kladie a navyše aj dobre vyzerá. Zaujímavý vzhľad dodáva krytine 3D efekt, ktorý vzniká kombináciou troch farieb hrubozrnného minerálneho posypu na jej povrchu. Samozrejme, krytina, ktorú si na altánok zvolíte, by mala spĺňať aj parametre vodotesnosti, odolnosti proti mechanickému poškodeniu a UV žiareniu.

K montáži ľahkej asfaltovej krytiny potrebujete len bežné náradie, ako sú klince, kladivo, meter, nôž a asfaltové lepidlo. Postup aplikácie je pritom veľmi jednoduchý a zaberie vám len pár hodín z vášho voľného času,“ radí Pavol Pekar, produktový manažér spoločnosti Icopal. Na začiatku si treba odmerať dĺžku strechy. Potom odrezať dostatočne dlhý pás, ktorého dĺžka musí byť o 20 cm väčšia ako dĺžka strechy. Je to pre preloženie pásu cez hrebeň. Nezabudnite na to, že krytina musí byť položená vždy kolmo na hrebeň strechy. Za hrebeňom strechy pás priklincujete a pokračujete s montážou krytiny v pozdĺžnom smere. Pri ukladaní jednotlivých pásov treba vzor krytiny prispôsobiť vždy už položenému pásu. Pásy sa v pozdĺžnom smere z jednej strany klincujú, z druhej strany sa navzájom lepia. Klince by ste mali pribíjať v nepravidelnom smere vo vzdialenosti maximálne 15 cm.

Na komín či odkvap lep

„Lepenie pásov zas umožňuje silikónová fólia, ktorou sú pozdĺžne pokryté okraje pásu. Keď vonkajšia teplota klesne pod 10 oC, odporúča sa okraje pásov dodatočne nahriať teplovzdušnou pištoľou,“ vysvetľuje odborník. „Zabezpečíte tak spojenie jednotlivých pásov aj počas chladnejších dní. Montáž dokončíte urobením hrebeňa, a to takým spôsobom, že prerežete pás v pozdĺžnom smere a prilepíte ho k hrebeňu asfaltovým lepidlom. Krytinu treba lepiť asfaltovým lepidlom aj na iných špeciálnych miestach, ako je odkvap strechy či okolo komína. Ľahkou asfaltovou krytinou si možno zastrešiť každý altánok či záhradný domček so sklonom strechy do 30 o.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december