Myslite na okrasné jazierka a plávajúce lekná

V žiadnom okrasnom jazierku nesmú chýbať lekná. Sortiment mrazuvzdorných lekien je pomerne široký, vybrať si môže majiteľ menšieho aj väčšieho jazierka.

18.04.2015 06:00
lekno, záhrada, voda Foto:
Lekná ozdobia vaše záhradné jazierko.
debata

Nie každý však vie, ako lekná správne pestovať. Ideálne obdobie na výsadbu lekien je od neskorej jari až do konca leta. V slnkom zohriatej vode sa im darí mimoriadne dobre a rýchlejšie sa aj zakoreňujú.

Zasadené lekná sa potom do roka dobre rozrastú a v nasledujúcej sezóne prinesú aj prvé kvety.

Lekná nesmú byť nikdy vysadené hlbšie, ako boli vysadené v pôvodnom črepníku. Vyplaveniu zabráni aj 2 až 3 cm vrstva štrku, ktorú treba dať navrch osadeného koša. Aj vrstva štrku by však mala byť aspoň 4 cm pod horným okrajom koša. Nakoniec sa vysadené lekno umiestni do jazierka. Mladé exempláre však najskôr do plytkejšej vody, a až keď vytvoria viac listov, možno ich premiestniť na defi nitívne miesto do hlbšej zóny.

Pri dodržaní niekoľkých základných pravidiel bez problémov rozkvitne lekno niekoľkými kvetmi vo veľkom aj v malom jazierku a dokonca aj v nádobe na terase či balkóne.

Leknám sa bude najlepšie dariť na miestach, ktoré sú najmenej šesť hodín vystavené slnku. Okrem toho najlepšie prospievajú v stredne hlbokej až hlbokej zóne jazierka.

Ak sa jazierko nachádza na tienistom mieste, lekná budú kvitnúť veľmi málo. Pri výbere v predajni si treba uvedomiť, že každý kultivar vyžaduje inú výšku vodného stĺpca (rozmedzie medzi hladinou a hornou hranou koša s rastlinou). Je potrebné sa preto riadiť hlavne tým, aké hlboké jazierko je.

Lekno vyžaduje okolo seba priestor veľký asi 1,5 m2. Lepšie je, ak ich vysadíte do špeciálnych plastových košov, s minimálnym objemom päť litrov. Do každého je však možné zasadiť len jednu rastlinu. Plastový kôš (ideálne s väčšími okami) je dôležité vystlať jutovinou a naplniť pripraveným substrátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #lekno
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december