Drevoplast je malý zázrak

Drevoplast v sebe spája to najlepšie z oboch materiálov. Vďaka nemu má terasa príjemný prírodný vzhľad, a zároveň si nevyžaduje takú veľkú údržbu ako čisto drevená stavba.

23.07.2021 06:00
drevoplast Foto:
debata

Nie je náhoda, že spojenie prírodného dreva, či skôr drevených pilín s polymérmi si získava u záhradkárov a majiteľov domov stále väčšiu obľubu. Drevoplast, známy aj pod skratkou WPC (wood plastic composite) totiž dokázal spojiť krásu prírodnej suroviny a bezproblémovú údržbu plastov, a tak sa využíva na stavbu terás či plotov, na fasádu domov, dokonca sa ním upravuje aj okolie bazénov či podlahy.

Receptúra je dôležitá

Pomer medzi oboma zložkami sa obvykle pohybuje v pomere pol na pol či 40 k 60 percentám a závisí od výrobcov alebo od receptúry. Aj v otázkach farby sa výrobcovia snažia vyhovieť zákazníkom, pretože v ponuke je mnoho odtieňov od béžovej, cez orechový, dubový, smrekový profil až po sivú či čiernu.

Prečo je lepší než drevo

Vďaka drevoplastu si terasové dosky či bazénové podlahy zachovávajú efekt prírodného dreva, ale zároveň získavajú unikátne vlastnosti plastu ako pevnosť, odolnosť či bezproblémová údržba. Samozrejmosťou je dlhá životnosť, odolnosť voči škodcom, materiál sa navyše neštiepi. Jeho silné stránky oceníte najmä na terasách či pri bazénoch, kde zvykneme chodiť bosí, pretože drevoplast sa na rozdiel od dlažby nešmýka a veľmi rýchlo schne. Netvoria sa na ňom triesky a je odolný aj voči chlóru či slanej vode.

osvetlenie Čítajte aj Ako vybrať správne záhradné osvetlenie

Na správnom výbere záleží

Samozrejme, aj výber drevoplastu treba starostlivo zvážiť. V ponuke sú klasické masívne dosky, ale aj dosky s dutými komôrkami s hladkou hranou, prípadne so systémom pero a drážka. Masívne terasové dosky treba orezať na požadovaný tvar či rozmer a sú ideálne na budovanie rozmerných terás alebo na vytváranie obkladu k bazénom. Komorové dosky sú menej náročné na montáž aj manipuláciu, preto sú vhodné skôr na balkóny či menšie terasy rodinných domov. Pozor aj na príliš lacné materiály, tie obvykle obsahujú len drevenú múčku či bambus, prípadne plasty, ktoré nemusia byť zdravotne nezávadné.

shutterstock 1187263249 Čítajte aj Je drevený plot dobrá voľba?

Je to skvelá izolácia

Kompozit sa využíva nielen na budovanie terás, záhradných cestičiek či na výrobu záhradného nábytku, ale aj na zvislé plochy v interiéri prípadne na pokrývanie fasád, kde slúži ako izolácia. Aj v týchto prípadoch sú v hre klasické dosky alebo tie s komôrkami, ktoré sú pevné a vďaka dvojstennej konštrukcii pôsobia robustne. V tomto prípade je výhodou komorového drevoplastu aj systém ventilácie, ktorý zabezpečuje odvádzanie vlhkého vzduchu za obložením do vonkajšieho priestoru. Zároveň v horúčavách zabraňuje prehrievaniu a v zimných mesiacoch neprepúšťa dovnútra chlad.

Máte to bez starostí

Zabudnite na natieranie, olejovanie či impregnáciu, kompozit skutočne nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Vystačíte si len s vodou, v prípade mastných škvŕn, ktoré často vznikajú pri grilovačke, pomôže saponát. Z času na čas stačí dosky prestriekať vysokotlakovým čističom, čím sa rozhodne nezníži ich trvanlivosť.

Dá sa recyklovať

Výrobcovia na drevoplast ponúkajú záruku dvadsať či dvadsaťpäť rokov, no v skutočnosti vydrží oveľa dlhšie. Materiál je odolný aj proti prevádzkovej záťaži, ktorú spôsobuje chôdza, aj voči plesniam a poteší i ekologických nadšencov, pretože je stopercentne recyklovateľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #podlaha #DOSKY #terasa #drevoplast #WPC #montáž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december