Ako si vyrobiť vlastné potpourri

Voňavá zmes z odkvitnutých kvetov známa ako potpourri sa dá aj kúpiť, ale je oveľa zábavnejšie vyrobiť si ju z vlastnoručne dopestovaných kvetov. Ktoré kvety sú na to najvhodnejšie, koľko ich vlastne potrebujeme a ako na to?

30.07.2021 06:00
potpurrri Foto:
debata

Potpourri krásne vonia a keď ho nasypete do peknej nádoby, je zároveň aj neprehliadnuteľnou dekoráciou. Na prípravu voňavej zmesi odporúčame zbierať kvety za suchého dňa, najlepšie hneď skoro ráno. Vtedy sú kvety najvoňavejšie. Najskôr ich usušíme zavesené za stonky a potom od seba oddelíme alebo najskôr oddelíme lupienky a potom ich rozložíme na podložku, aby sa usušili.

Čo s nimi ďalej

Usušené lupienky a celé kvety vložíme do misky a presypeme vrstvami soli. O dva, tri týždne pridáme k zmesi fixátory vône – mletý kosatcový koreň a niekoľko kvapiek éterického oleja podľa vlastného výberu. Opatrne premiešame, presypeme do vzduchotesnej nádoby a približne tri mesiace uskladňujeme na teplom a suchom mieste. Aby bola zmes pestrejšia, môžeme do nej pridať aj malé borovicové šišky alebo sušené lupienky z farebných, aj keď nevoňajúcich kvetín.

voňavé ruže Čítajte aj Ktoré ruže voňajú najkrajšie

Vôňou netreba šetriť

Potpourri môžeme rozmiestniť po byte v miskách alebo vložiť do malých vrecúšok a zavesiť do skrine či do kúpeľne. Vrecko potpourri položené pod vankúšom nám pomôže zaspať. Na Vianoce sa dá zmes oživiť klinčekmi, škoricovou kôrou aj sušenou kôrou z pomarančov a mandarínok. Z celých kvetov je do potpourri vhodný napríklad plamienok, mesačnica, stračonôžka a maky. Do zmesi sú vhodné aj rôzne bobule, listy a ihličnany. Keď potpourri stráca vôňu, oživíme ju pár kvapkami brandy a opatrne premiešame.

Čo znamená potpourri

Výraz pochádza z francúzštiny a doslova znamená zhnitý alebo pokazený hrniec. Neopisuje však samotnú zmes, ale pôsobenie soli na kvety pri sušení. Pri tejto reakcii sa kvety najskôr zmenia na hnijúcu hmotu, až potom uschnú. Potpourri vraj existovalo už v biblických časoch, keď si ľudia dávali vrecká s voňavými bylinkami do postele a medzi odevy. V stredoveku sa údajne hádzali sušené kvety a bylinky na zem, aby potlačili všadeprítomný zápach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #vôňa #bylinky #kvety #lupienky #sušené #potpourri
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december