Optické triky na zväčšenie malej záhrady

Záhradu môže opticky zväčšiť správny výber rastlín, farieb, rozmiestnenie dominantných prvkov, ďalej rôzne zakrivenia, výhľady, a dokonca aj malé stavby. Technika falošnej perspektívy sa dá ľahko zvládnuť.

31.07.2021 06:00
záhrada dizajn Foto:
debata

Na zdanlivé predĺženie záhrady vysádzame veľké rastliny blízko pri dome a veľkosť rastlín smerom od domu postupne znižujme. Dôležité je tiež, čo vysadíme pozdĺž pohľadových línií. Tie sa začínajú pri dverách či oknách a smerujú k výraznej rastline, ku vzdialenej dekorácii alebo výhľadu. Opticky záhradu predĺži, keď popri pohľadových líniách trochu zúžime chodníky, záhony alebo priestor medzi rastlinami. Jazierko vždy upúta pohľad a aj tá najmenšia záhrada sa s ním zdá väčšia. Na malom pozemku je dobré umiestniť jazierko v popredí na najdlhšej línii záhrady.

shutterstock 1187263249 Čítajte aj Je drevený plot dobrá voľba?

Zákutia vytvárajú ilúziu veľkého priestoru

Keď obsiahnete záhradu jediným pohľadom, o to viac si uvedomíte, aká je malá. Preto je dobré rozčleniť priestor rôznymi zákutiami. Cestičky by nemali byť rovné, ale kľukaté, či už okolo rohov alebo záhonov, prípadne pod pergolou, až sa napokon stratia vo vzdialenom kúte záhrady. To vytvára ilúziu, že vzadu v záhrade sú priestory, ktoré ešte treba objaviť.

drevoplast Čítajte aj Drevoplast je malý zázrak

Prekvapujte zaujímavými prvkami

Na týchto skrytých miestach umiestnite prvky, ktoré dokážu prekvapiť. Môže to byť lavička, fontánka alebo socha. Rovnaký efekt vytvoria malé vrátka. Tento nápaditý prvok nemusí byť ani pravý, bránička môže byť falošná a len naznačovať ďalší priestor. Záhradu opticky zväčšíte aj farbami. Živo sfarbené kvetiny vysaďte pri dome, smerom od domu by farby mali blednúť a strácať intenzitu.

Tajné triky dizajnérov

Obľúbeným trikom záhradných architektov na zväčšenie malej záhrady je umiestnenie zrkadla. Na konci pozemku môže byť zrkadlo pozadím pre pergolu alebo ho môžete umiestniť na múr. Samozrejme, zrkadlá by mali byť ošetrené náterom, ktorý ich ochráni pred nepriazňou počasia. Zrkadlo môžeme pripevniť aj na plot.

Výhľad treba využiť

Pokiaľ máte zo záhrady pekný výhľad, získajte z neho, čo sa dá. Okrem pekného pohľadu môže hrať aj ako zväčšujúci prvok. Z popredia odstráňte zbytočnosti, aby zrak smeroval ku krajine alebo k významnému bodu v diaľke, napríklad ku kopcu alebo vzdialenému jazeru. Výhľad môžete ešte aj zarámovať, či už bránkou, stromom alebo skupinou krov.

Pri optických hrách s pozemkom využívame pravidlo zlatého rezu, tak ako to robia umelci a stavitelia už od staroveku.

Pravidlo zlatého rezu

Umelci, stavitelia, dizanéri a fotografi dobre vedia, že pri kompozícii treba použiť pravidlo zlatého rezu. Je to rozdelenie prvkov, pri ktorom pomer vzniknutých častí na úsečke alebo ploche dáva ideálnu harmóniu. Delenie sa robí približne v dvoch tretinách dĺžky. Napríklad v obdĺžnikovej záhrade vyčleníme na posedenie tretinu dĺžky a dve tretiny patria výsadbe a trávniku. No v malej záhrade môže posedenie zabrať dve tretiny a jednu tretinu vysypeme kamienkami a osadíme rastlinami v nádobách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #záhrada #dizajn #rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december