Čo vlastne je vo vrecku s výživou na kvety?

Poviete si, načo výživa. Veď suseda už roky hádže kvetom do vázy acylpirín alebo mincu. No aj tá najlepšie mienená babská rada dokáže narobiť riadnu šarapatu. Rôzne kvety majú rôzne nároky a čo fungovalo raz, nemusí aj druhýkrát. Lepšie je spoľahnúť sa na pestovateľov a otvoriť kvetom radšej pribalené vrecko s výživou.

15.08.2021 06:00
rezané kvety Foto:
debata

Podstatou pribalenej výživy sú cukry a dezinfekčná zložka. Prášok môže obsahovať aj niektoré ďalšie látky, napríklad také, ktoré spomaľujú žltnutie listov. Cukor je pre rastliny dôležitý, pretože ich vyživí, doslova nakŕmi. Nesmie ho však byť priveľa, aby sa vo vode nepremnožili baktérie. Práve tomu má zabrániť dezinfekčná zložka výživy. Mnohí floristi však tvrdia, že pri správnej starostlivosti nie je v domácich podmienkach nevyhnutné rezaným kvetom čokoľvek do vody pridávať.

orchidea Čítajte aj Koľko a akou vodou polievať orchidey

Ako sa o kyticu najlepšie postarať

Skúsení floristi tvdia, že rezané kvety môžu pri dobrej starostlivosti vydržať vo váze pekné približne týždeň a pol. Dôležité je ešte predtým, než ich vložíte do vázy, odtrhnúť listy v časti, ktorá bude ponorená. Inak by začali listy vo vode hniť a životnosť kvetov by sa výrazne skrátila. Veľký význam má aj každodenné zrezávanie šikmým rezom. Rezanie je lepšie ako strihanie, pretože pri strihaní sa stonka stláča a tým aj poškodzuje.

Svetlo áno, ale teplo radšej nie

Kytici rezaných kvetov vyhovuje skôr chladnejšia ako teplá miestnosť, v chlade vydrží dlhšie. Kvety potrebujú svetlo, no nie priame slnko, na slnečnom mieste rýchlo zvädnú. Takisto nie je dobré umiestňovať rezané kvety do blízkosti misy s ovocím, aj keď sú takéto zátišia v domácnostiach obľúbené. Dozrievajúce plody ovocia totiž vylučujú etylén, ktorý spôsobuje rýchle vädnutie kvetov.

plamienky Čítajte aj Prečo plamienky a pivonky vädnú?

Váza je viac ako len obyčajná nádoba

Treba si uvedomiť aj to, že pre životnosť rezaných kvetov je dôležitá aj váza, do ktorej ich umiestnime. Základ je, aby bola čistá. Mala by tiež zodpovedať veľkosti kvetu alebo kytice. Kvety by v nej mali mať dostatok miesta, aby sa pekne rozložili. Rozhodne ich vo váze nenechávame zviazané, gumičky a povrázky slúžia len na aranžovanie a ľahší prenos kytice, vo váze však kvetom už len ubližujú.

Kvety by mali mať vo váze dostatok miesta, aby sa pekne rozložili. Gumičky a povrázky im len ubližujú.

Výživu z vrecka môžeme ešte vylepšiť

Pribalené vrecká s výživou na kvety sú kalibrované na jednu kyticu a bežnú prislúchajúcu vázu. Nemusíme teda veľmi premýšľať nad správnym pomerom výživy a vody, stačí rozbaliť a zamiešať. Pokiaľ máme väčšie balenie výživy, treba dodržať pomer, ktorý uvádza výrobca, aby sme kvetom neuškodili. Kvety vo váze síce majú dostatok vody, no v horúcich letných dňoch ich môžeme aj postriekať vodou z rozprašovača, pomôžeme im tak udržať vodu, a tým aj sviežosť.

Najznámejšie triky floristov

  • pridať do vody štipku soli, ktorá zadržiava vodu – tá sa potom odparuje pomalšie
  • ružiam stačí meniť vodu každý druhý deň, iné kvety však potrebujú každý deň čerstvú várku
  • aj keď sú kombinované kytice z tulipánov a narcisov obľúbené, tieto kvety sa neznesú, preto ich nedávame spolu do jednej vázy
  • stonky kvetov zrezávame pod tečúcou vodou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #kytica #florista
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december