Pravidlá džungle: zeleň v kúpeľni má špecifické potreby

Ak máte minimalistický naturel, pri zariaďovaní interiéru sa to prejaví najmä v kúpeľni. Komu nevyhovuje strohosť dlaždíc a kachličiek, ten zauvažuje o zútulnení sanity izbovkami. Pozor, špecifické prostredie nepraje všetkej zeleni.

16.10.2021 06:00
zeleň v kúpeľni Foto:
debata (1)

Výber zelene vhodnej do kúpeľne je v prvom rade determinovaný veľkosťou priestoru. Často sa namiesto vysnívanej džungle chtiac-nechtiac musíme obmedziť na symbolickú črepníkovú dekoráciu na parapete nad vaňou alebo na rohu kozmetickej skrinky. Aj pri veľkorysejšej výmere však treba myslieť na teplú a najmä vlhkú klímu. V ústrety tomu, našťastie, ide skutočnosť, že väčšina izboviek pochádza z tropických a subtropických zemepisných šírok s podobnými prirodzenými podmienkami.

Preč od tepelných zdrojov

Napriek tomu treba bedlivo sledovať, či rastlina nezačne chradnúť napríklad pri položení kvetináča na podlahové kúrenie. Bezprostredná blízkosť tepelných zdrojov je celkovo nežiaduca. Ďalším faktorom, ktorého sa pri zakladaní a udržiavaní kúpeľňovej záhradky treba vyvarovať, je prievan. Vzniká napríklad pri vetraní pootvorenými dverami. Ešte väčšími šokmi predovšetkým pre rastliny situované „na rane“ sú krátkodobé náhle výkyvy vyvolané vyklopením strešného okna do zimy.

vres Čítajte aj Balkón môže byť útulný aj mimo sezóny: tipy ako na to

Ide to aj bez denného svetla

Zásadným limitom v kúpeľni býva nedostatok denného svetla. Pri jeho úplnej absencii by sme dokonca – aspoň teoreticky – mali rezignovať na pôvodný zámer. Veď fotosyntéza je pre rastliny nevyhnutná na prežitie. Našťastie, príroda sa dá oklamať umelým rastovým svetlom, s ktorým sa viac-menej uspokoja mnohí tolerantnejší odberatelia: liečivá aloe vera, aspidistra, begónia, bromélia, difenbachia, chamédorea, kulkas zamiolistý, potosovec, sansevieria (svokrin jazyk) alebo atraktívne prenikavo zelené guľovité čudo riagosulami ponorené do vody v dizajnovej sklenenej nádobe.

izbové rastliny Čítajte aj Má pôdu aj vodu, a predsa trpí: ako poznáte hladnú rastlinu?

Pestovateľské žiarovky povzbudia aj vás

Pestovateľské žiarovky sú nielen imperatívom pre rastliny bez prísunu denného svetla, ale môžu byť aj oblažením pre ľudí. Celospektrálne zdroje totiž poskytujú účinok, ktorý pri odpočinku spríjemní atmosféru v kúpeľni a má pozitívny vplyv na našu zimnú skleslosť z nedostatku svetla. Keď rastovú žiarovku šikovne priložíme k rastline, posilníme pozitívny vplyv na jej prosperovanie a zároveň dosiahneme umelecký efekt. Náhradné riešenia spočívajú v prácnom pravidelnom presúvaní zelene na niekoľko hodín do svetlejšieho prostredia alebo v siahnutí po umelých kvetoch, ktoré však neosviežujú vzduch. Naopak, ako lapače prachu znižujú jeho kvalitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kúpeľna #zariaďovanie #zeleň #svetlo #izbovky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december