Ktorá rastlina nepotrebuje pôdu a miluje silonky? Možno ju máte doma

Majú síce korene, ale len na to, aby sa upli na skalu, kaktus alebo hostiteľskú drevinu. Neparazitujú – ako epifyty si všetku výživu berú doslova zo vzdušnej vlhkosti, a to prostredníctvom špeciálnych šupiniek na prevísajúcich do trsov zoskupených listoch. Trochu sa podobajú sasankám, nezľaknite sa. Kvety sú šarlátové, fialové, modré, odpaľujú ohňostroj.

22.12.2021 06:00
tilandsia Foto:
debata

Rod jednoklíčnolis­tových tilandsií patrí do čeľade broméliovitých ako ananás. Má okolo 550 druhov, na čo nezabúdajte pri výbere. Jednotlivé sorty sa totiž môžu dosť líšiť nárokmi, veľkosťami, tvarmi, farbami, termínovaním cyklov.

Aj vedci sa občas mýlia

Azda najrozšírenejšie u nás sú Straminea, Ionantha a Brachycaulos, v druhej vlne Caput medusae, Geminiflora, Baileyi. Prirodzený domov majú v Južnej Amerike. Obývajú tam subtropické a tropické biotopy od vysokohorských stepí cez dažďové pralesy až po púšť Atacama. Zmienky o nich sa v Európe objavili už po Kolumbovej výprave, o necelých tristo rokov neskôr ich botanicky zatriedil chýrny Carl Linné. Vyslovil dohad, že vôbec nemajú rady vodu. Nepočúvajte ho, aj kapacity sa občas mýlia…

Silikón alebo silonky jej prospejú

Tilandsii nájdite svetlé, nie však slnečné miesto. Vynechajte kuchyňu, aby nekonzumovala mastnotu z mikroklímy. S výnimkou niektorých druhov (napríklad Cyanea) nepotrebujú substrát. Stačí jej konárik, kus kôry, kameň, mriežka, mušľa. V úvode symbiózy môžete zväzok utužiť silikónom alebo sekundovým lepidlom. Vhodnejšie je však priväzovanie a v rámci neho sa osvedčili vyradené silonky: sú nenápadné, nerozkladajú sa a vďaka svojej elasticite neškrtia rast. Keď takéto výtvory poskladáte ako komponenty, dostanete spomenutú originálnu veľkoplošnú inštaláciu.

krasuľka Čítajte aj Vypestujte si horkú čokoládu. Alebo máte radšej mliečnu?

Kúpeľ raz za týždeň postačí

Tilandsiu denne postriekajte mäkkou, destilovanou alebo dažďovou vodou. V zime stačia dve-tri spŕšky týždenne. Eventualitou je ponorný kúpeľ vo vedierku raz za sedem dní na pol hodiny, po ňom ju nechajte dôkladne odkvapkať. Premokrenie totiž môže spustiť hnilobný proces. Počnúc aprílom raz mesačne až do neskorej jesene primiešajte do závlahy v rozprašovači trochu tekutého hnojiva na orchidey. Čím je rastlina sukulentnejšia, čo spoznáte podľa dužinatosti listov a striebristého zafarbenia, tým viac slnka, hýbuceho sa suchšieho vzduchu a výkyvov teplôt (na vyzrážanie vlahy) potrebuje. Pri zelenšom variante a menej dužinatých listoch jej pre zmenu vyhovuje skôr tieň a stojaci vlhký vzduch – napríklad v sklenených vitrínach.

botanická záhrada Čítajte aj Botanické záhrady na Slovensku: kam ísť a koľko vás to bude stáť

Radšej prichytené ako bezprizorné

Množenie sa robí cez odnože, ktoré po odkvitnutí natrháte priamo zo základu materskej rastliny alebo spomedzi listov. Reprodukcia semenami je príliš pomalá. Tilandsie sa predávajú „bezprizorné“, už prichytené alebo ako súčasť mixu s inou vegetáciou. Najpraktickejší je druhý variant, doma potom stačí rastlinu niekam zavesiť. Neprichytené sú však najlacnejšie: stoja len okolo 6 eur. Väčšinu druhov môžete dať na leto von – približne od polovice mája až do avíza prvých mrazov. Kým to nie je extrém, znesú tam aj nočný pokles teplôt, sú na to zvyknuté z domoviny. Ako dolnú hranicu berte 10 stupňov. Stanovište má byť nielen tienisté, ale aj chránené pred silným vetrom a intenzívnymi prehánkami. V exteriéri nepotrebujú rosenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #premokrenie #tilandsia #epifyty #broméliovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december