Najlepšie pieskovisko! Netreba ho stavať, bezpečnosť zaručená

Ak vyznávate filozofiu udržateľnosti a v rámci nej sa snažíte o upcycling, teda vymýšľanie nového uplatnenia veciam, ktoré zdanlivo doslúžili, pieskovisko z traktorovej pneumatiky je učebnicový projekt.

22.12.2021 15:00
pieskovisko Foto:
debata

Deti si tu neublížia

Ušetríte planétu od ekologickej záťaže a svojich potomkov nadchnete. Navyše, je to oveľa jednoduchšie a lacnejšie ako klasika s dreveným rámom čiastočne zapusteným do zeme. Detské pieskovisko vyrobené z opotrebovanej traktorovej pneumatiky má niekoľko výhod. V prvom rade nepotrebujete manuálne zručnosti a stavebný materiál i náradie. Caparti môžu pri hre sedieť na bezpečnej a atraktívnej obrube, ktorú vďaka hmotnosti okolo sto kilogramov už bez sypkého obsahu neohrozí ani ten najsilnejší vietor.

Super ihrisko za pár eur

Všetko sa začína kaučukovým stromom povedzme v Indonézii či Thajsku. Po spracovaní na základnú surovinu pre výrobu pneumatík prichádza najosožnejšia fáza životného cyklu, nie však posledná. Vyradené pneumatiky sa dajú odovzdať do profesionálneho pneuservisu na recykláciu. Vo forme granulátu potom slúžia napríklad ako spájací materiál v asfalte. Kým sa to udeje, práve vtedy vstúpte do procesu so svojou požiadavkou. Prípadne popátrajte na internetových bazároch, obráťte sa na farmárov v okolí. Možno sa akurát budú chcieť nejakých objemných pneumatík zbaviť a nájdete potešujúci prienik záujmov. Nuž a piesok vás orientačne vyjde na 60 – 70 eur.

záhradný domček Čítajte aj Skrášľujeme záhradný domček: Urobte si na jeho streche druhú záhradu

Keď drobci odrastú, vysaďte trvalky

Kúpte v hobby markete drevený panel so stranami o čosi väčšími, ako je priemer pneumatiky. Zároveň si zadovážte vodotesnú kryciu plachtu na ochranu piesku pred víchricou, zrážkami, túlavými mačkami. Nájdite miesto v polotieni napríklad pod stromom – radšej neúžitkovým (s úžitkovými súvisí výskyt škodcov „za krkom“, kontaminácia postrekmi, opadávanie plodov). Priame slnečné žiarenie by si vyžadovalo clonu najmä pre hrozbu úpalu, ale aj z dôvodu, že guma v teple mäkne a nepríjemne zapácha. Pneumatiku inštalujte na stred panelu. Presah využijete na odkladanie obuvi aj hračiek a pomôže vám pri zametaní presypaného piesku – z holej zeme sa odstraňuje o čosi ťažšie. Tvorivosti sa medze nekladú: čiernu pneumatiku, samozrejme, môžete skrášliť náterom či posprejovaním. Nuž a keď šarvanci odrastú, piesok využijete ako pestovateľskú prímes a samotná pneumatika skvele poslúži na výsadbu kolekcie okrasných trvaliek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pneumatika #pieskovisko #trvalky #polotieň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december