Záhradná chatka alebo radšej lodný kontajner? Porovnávame pre a proti

Chcete doslova vo veľkom poňať upcyclovanie, čiže nachádzanie sekundárneho uplatnenia pre vecí, ktoré zdanlivo doslúžili? Atraktívnou ideou je prerobený lodný kontajner, z ktorého môže byť hipsterské bistro, artový obchodík alebo štýlový hostel – všetko overené praxou.

23.01.2022 06:00
lodný kontajner Foto:
debata (1)

Avanturisti dokonca využívajú lodný kontajner na trvalé bývanie ako karavany bez mobility. Ak aj nezájdete až takto ďaleko, v záhrade sa vám postará o nevšedné a výsostne praktické zázemie. Do úvahy pritom prichádza aj viacero iných pridaných hodnôt.

Dajte krabici druhý život

Lodné kontajnery zjednodušujú námornú špedíciu od 50. rokov minulého storočia. Vtedy presadil túto revolučnú myšlienku americký podnikateľ v oblasti transportu tovaru Malcolm McLean. Ešte mladší je nápad pridať do životného cyklu takýchto obrích kovových „krabíc“ jeden prechodný stupeň medzi amortizovaním a zošrotovaním.

Nepotrebujete stavebné povolenie

Vyradený lodný kontajner kúpite do tisíc eur, čo aj po prirátaní nákladov na dopravu a inštaláciu na pozemku určite nie je vyššia suma v porovnaní s drevenou záhradnou chatkou – najmä pri podobnej výmere. Navyše, bez diskusie sa dá upraviť oveľa flexibilnejšie. Veľkostne neutrálny typ 20′DC má vonkajšie rozmery 6,06 m x 2,44 m pri výške 2,59 m. Váži 2 230 kilogramov. Nepotrebujete stavebné povolenie a okamžite z neho môžete mať sklad náradia, mechanizmov aj úrody, prípadne útočisko na prezimovanie chúlostivých rastlín a doplnkový priestor na objemnejšie veci, ktoré zvyknú zapratávať garáž alebo pivnicu: bicykle, sánky, opaľovacie ležadlá…

záhradná chatka Čítajte aj Ako si správne vybrať záhradný domček alebo chatku

Poslúži aj ako plnohodnotná dielňa

Šikovný domáci majster za niekoľko hodín, pri rozsiahlejších zásahoch za pár dní prerobí lodný kontajner na oddychovú útulňu alebo plnohodnotnú dielňu s oknami, presklenými posuvnými dverami, vetracím systémom, ak sa dá, tak aj s prívodom elektriny a osvetlením. Stačí potom pridať vnútorné vybavenie: mobiliár, respektíve pracovné stoly so zásuvkami, police, konzoly. Z prevádzkových aj estetických dôvodov nezaškodí náter. Aj bez neho sa však – kým hrdza nezačne mať definitívnu prevahu – dlho môžete spoľahnúť na vodotesnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom. Komfort zvyšuje drevená podlaha.

Urobíte z neho aj bazén alebo skleník

Náročnejším, ale technicky priechodným projektom je prípadná modifikácia lodného kontajnera na záhradný bazén. Korpus môžete čiastočne ponechať nad terénom a obložiť alebo úplne zapustiť, doplniť nevyhnutným bazénovým systémom a technikou. Alternatívou je „plážový“ domček pri štandardnom záhradnom bazéne: prezliekareň s umývadlom a sprchou, k tomu krytá terasa, keď odnímete jednu či dve steny. Menší kontajner na pozemnú prepravu si môžete prerobiť na skleník či akúsi výhrevňu pre skorší výsev. Ak sa vám práve rodí v hlave plán, rozmery sú 2,43 m x 2,2 m pri výške 2,26 metra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #karavan #skleník #dieľňa #lodný kontajner
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december