Plážové kreslo využijete aj bez bazéna. Na čo treba dbať pri kúpe?

Môžete sa uspokojiť s rozkladacím plastovým artiklom za sotva desiatky eur, ale nemusíte. Keď investujete 300 – 400 eur do štýlového z troch strán i zhora chráneného oddychového „koša“, ktorý je príznačný pre pobrežie Severného mora a Pobaltie, získate pre vaše vonkajšie zázemie šmrnc aj pridanú hodnotu.

23.01.2022 15:00
plážové kreslo Foto:
debata

Kryté kreslo pokojne môžete umiestniť aj na terasu ako komplexnú verziu populárnych ratanových hojdačiek. Ak sa čo len trochu dá, nekupujte plážové kreslo bez vyskúšania: vyhnete sa sklamaniu z nevyhovujúcich riešení jednotlivých funkcionalít.

Zrážky aj zimu rieši nepremokavá plachta

Dbajte na to, aby konštrukcia, kovania aj držadlá boli z antikoru alebo aspoň pozinkovanej ocele. Nemenej dôležitá, samozrejme, je odolnosť špeciálne ošetrenej a koncipovanej prútenej sústavy proti poveternostným podmienkam. Pri masívnosti celého koša by bolo vskutku nemilé a z priestorových dôvodov často aj neriešiteľné musieť ho sústavne skrývať pred zrážkami a vetrom, aby vydržal aspoň zopár rokov. Vrátane zimy to môžete vyriešiť nepremokavou plachtou.

Čo by kreslo ešte malo mať

Napriek tomu myslite na potrebu aspoň občasného prenesenia či pootočenia: vľúdna hmotnosť, ktorá nie je kompromisom na úkor životnosti, veľmi pomôže, bočné úchopy sú priam nevyhnutnosťou. Výdrž enormne zvyšuje použitie polyratanu, ktorý je vizuálne aj na dotyk dôstojnou imitáciou prírodného materiálu, ľahko sa ošetruje a neprekáža mu UV žiarenie.

tieniaca plachta Čítajte aj Napnite plachty. Sú praktickou a lacnou náhradou pergol a markíz

Polohovateľnosť nie je jediným benefitom

Dokonalý komfort sedenia či ležania zabezpečuje aretácia polohy s aspoň 4 – 5 stupňami. Pochopiteľne, v prípade takéhoto kresla, respektíve lôžka pre dve osoby sa žiada vymoženosť v podobe zmien nezávisle pre obe polovice. Pre dosiahnutie pohodlia pri ležaní nezabudnite na vysúvateľnú podnožku s dostatočnou zmäkčujúcou výplňou. Zíde sa aj zásuvka na mobil, slnečné okuliare, knihu. Ďalším benefitom je držiak na nápoje a vyklápateľný príručný stolík. Veľkou výhodou je polohovateľná markíza na tienenie podľa pohybu slnka a rôznych situácií.

Vaše súkromie, vaše pravidlá

Za minimálnu hrúbku fixného čalúnenia považujte 6 – 7 centimetrov, radšej však berte aspoň decimeter. Tradícia pomkýna zvoliť si na sedaciu zónu i bočné výstužové plachty vzor zo širokých zvislých pruhov dvoch farieb vrátane bielej, ale platí, že vaše súkromie, vaše pravidlá… V rovnakom alebo ladiacom vyhotovení priložte deky na chladnejšie počasie, zútulňujúce dekoračné vankúšiky, podložky pod krk a kolená. Jednoznačne preferujte snímateľné poťahy, ktoré sa dajú prať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Markíza #terasa #plážové kreslo #polyratan
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december