Máte domček v radovke? Zrušte trávnik, kúpte si vozík a iné užitočné tipy

Kým staršie radové domy poskytujú pomerne veľkorysý priestor predzáhradky aj záhrady vzadu za domom, novostavby od súčasných developerov tento komfort zväčša neponúkajú. Majitelia moderných radových domčekov sa musia uspokojiť s výmerou, ktorá sa ráta na chudobné desiatky metrov štvorcových. Zásadná otázka potom je, ako takýto malý priestor využiť na oddych aj úžitok. A dá sa to vôbec?

24.01.2022 13:00
mestská záhrada Foto:
debata

Záhradní architekti iste radi pomôžu, no pokiaľ máte po kúpe nehnuteľnosti hlboko do vrecka, môžete niektoré kroky urobiť aj svojpomocne a zadarmo, prípadne doslova za pár eur. Dôležité je pohrať sa s prvkami, ktoré malú predzáhradku či záhradku opticky zväčšia. Myslieť treba aj na praktickú stránku užívania takejto záhradky. Všetko čo sťažuje prevádzku, musí preč.

Vyberáme rastliny, ktoré netienia

Malé záhradky v meste alebo v satelitných radovkových sídliskách sú často tienisté. Okolitá hustá výstavba nedovoľuje slnku naplno a nadlho preniknúť na pozemok, preto sa snažíme zachovať v záhradke cez deň čo najviac slnka. Vyberáme iba malé kry alebo stromy, vhodné sú dreviny so stĺpovitým vzrastom. Slnko neuberú ani jemné a vejárovité stromy, ktorým neublíži hlboký rez, keď príliš narastú. Taká je napríklad vŕba Salix exigua alebo žltá baza so strihanými listami Sambucus racemosa.

predzáhradka Čítajte aj Na prvom dojme záleží: Ktoré rastliny vybrať k modernému domu

Zelená počas celého roka

V malej mestskej záhradke by mal každý ker vyzerať dobre po celý rok. Túto službu nám urobia vždyzelené rastliny, musíme ich však správne vybrať. Vhodná je napríklad kalina Viburnum tinus, ktorá má pekné dekoratívne olemované listy, ružové púčiky a v zime kvitne bielymi kvetmi. Z nich sa vyvinú modročierne bobule. V zime pekne kvitne aj mahónia Charity. Tienistý múr rozžiari hlošina Limelight. Keď medzi vždyzelené kry zasadíte aj niekoľko opadavých, záhrada sa bude pekne meniť podľa ročných období. Tak sa nebudete musieť báť nudných pohľadov ani pocitu neprirodzenosti.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Keď zrušíte trávnik, urobíte dobre

Na neveľkom trávniku v malej záhradke sa veľmi rýchlo objavia prešľapané miesta, pretože všetok pohyb sa sústreďuje na malej ploche. Poradíte si s tým jednoducho – zrušte trávnik. Súvislá pekne vydláždená plocha je nielen praktickejšia, ale záhradku aj opticky zväčší. Zároveň si pri pobyte vonku nemusíte úzkostlivo dávať pozor na každý krok. Zaťaženie neprekáža ani kamienkom. Bez trávy nebudete potrebovať ani kosačku, a tak vám odpadne starosť so skladovaní stroja aj práca. Aby vám nebolo ľúto stratenej trávovej zelene, môžete ju kompenzovať pestrou výsadbou v nádobách. Tie umiestnite tam, kde vám budú robiť radosť, no zároveň nebudú prekážať, či už to bude pred alebo za domom.

Čo keď sa dom nedá obísť?

Častým problémom moderných radoviek, najmä tých vnútri v rade, je fakt, že dom sa nedá obísť zvonka a cesta do zadnej záhradky vedie len cez obývačku. To znamená, že zemina, rastliny a všetok ďalší materiál sa musí do záhrady a z nej nosiť cez dom. Ak si nechcete poškodiť podlahu a chrbát, zaobstarajte si batožinový vozík. V nasledujúcich rokoch ho neraz oceníte. Záhradný odpad pevne zviažte do vriec, naložte na vozík a potom ho bezpečne preveziete cez dom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #dlažba #radový dom #mestská záhradka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december