Prečo niektorým ľuďom hovoríme mimózy? Môže za to jedna precitlivená rastlina

Tropická mimóza pochádza z Južnej Ameriky, rod z čeľade bôbovitých má asi 500 druhov. Vyznačuje sa citlivosťou na dotyk: okamžite zvinie listy a skloní ich nadol. Robí to presunom tekutín na bunkovej úrovni. „Hydrauliku“ sa snažia kopírovať futuristickí inžinieri.

28.01.2022 18:00
mimóza Foto:
debata

Tento akoby ostýchavý stav trvá do pol hodiny. Mimóza v schúlenej polohe aj nocuje. Pochopiteľne, neodporúča sa provokovať ju zámerne pre zábavu: rastlinu to stresuje. Potrebuje aj podmienky, ktoré nepodnecujú jej reakciu na podnety.

Kvitne od mája do septembra

V našich klimatických končinách sa mimóza hanblivá (Mimosa pudica) uplatňuje ako izbovka. Znesie však aj chránený letný pobyt na balkóne alebo terase. Ak ju budete pestovať ako jednoročnú, čo je prevažujúci prístup, vyhnete sa komplikovanému zimovaniu a následnému presádzaniu. Dorastá do pol metra, kvitne od mája na ružovo alebo fialovo (ladné guľovité kvety evokujú púpavu a zotrvávajú do septembra) a dobre sa jej darí pri stabilnej teplote 18 – 20 stupňov. Obľubuje výživnú vlhšiu pôdu a preferuje svetlé stanovište, ale bez priameho poludňajšieho slnečného svitu. Prekáža jej aj prievan, respektíve vonku vietor.

kvetinový záhon Čítajte aj Plánujeme kvetinovú záhradu: Muškáty nesklamú ani na záhone

Občas ju osviežte, prvý rok nerežte

Mimóze stačí bežný pestovateľský substrát obohatený kompostom. Zvoľte ho namiesto lacnejšieho rašelinového, ktorý viac zaťažuje životné prostredie a je menej priepustný, z čoho vyplýva riziko premokrenia. Indikátorom potreby zálievky je suchá pôda na povrchu. Nezaškodí občasné osvieženie rozprašovačom. Ak sa dá, používajte destilovanú alebo zachytenú dažďovú vodu. Ako letničku ju pokojne ponechajte v pôvodnej nádobe. Po prípadnom prezimovaní však pristúpte k premiestneniu do väčšieho črepníka s drenážnym otvorom. Opatrne očistite koreňovú sústavu, skontrolujte jej stav, odstráňte vetché či zhnité časti. Obohacovanie nízko koncentrovaným tekutým hnojivom nasaďte v apríli, a to v dvojtýždenných intervaloch. Pokračujte do konca vegetačného obdobia. Mimóza si prvý (eventuálne zároveň aj jediný) rok nevyžaduje orez. Prezimovanú však upravte.

Ochráňte rastlinu pred plesňou

Semená si môžete kúpiť alebo získať z vlastných materských kúskov. V takom prípade však mimóza musí byť v lete vonku na opelenie. Oberte strúčiky, uchovajte ich v chlade a suchu. Pred marcovým výsevom na povrch zeminy semená na niekoľko hodín namočte. Substrát sterilizujte v mikrovlnke alebo rúre, inak berte na vedomie hrozbu plesnivenia. Výsev prikryte priehľadnou fóliou či sklom na vytvorenie mikroklímy. Raz za deň mini škôlku vyvetrajte a po objavení sa prvých lístkov kryt zložte. Po 6 – 8 týždňoch presaďte najsilnejšie vzídené planty.

predzáhradka Čítajte aj Na prvom dojme záleží: Ktoré rastliny vybrať k modernému domu

Neznáša cigaretový dym

Vzhľadom na ich háklivosť je potešujúce, že mimózy nezvyknú trpieť na choroby a škodcov. V príliš suchom prostredí ich môžu napadnúť svilušky a vošky. Preventívne pravidelne postrekujte listy a udržiavajte vyššiu vlhkosť vzduchu napríklad priložením misiek s odparujúcou sa vodou. V prípade opadávania listov skúste vyladiť základné parametre (slnečno – tmavo, teplo – chlad, sucho – vlhko). Dnes už je to prevažne zbytočné varovanie, lebo vnútri fajčí málokto málokde, ale mimóza neznáša cigaretový dym. Nie je vyložene jedovatá, obsahuje však toxíny, ktoré by mohli ublížiť deťom a spoločenským zvieratám. Alergici zväčša zle znášajú jej peľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Mimóza #substrát #izbovka #opelenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december