Čo mu vyťahuje farbu z listov? Krotón pestujeme bežne, no nie vždy správne

Pochádza z juhovýchodnej Ázie, v tamojších tropických pralesoch dorastá do dvoch metrov a podľa sorty bez ohľadu na ročné obdobie ponúka spektrum od základnej zelenej cez žltú či oranžovú až po karmínovú. Teplomilná izbovka krotón sa však neuspokojí len s tým: zoženiete aj panašované listy. Drobné varovanie, kým sa zamilujete: pri kúpe unikátnejších druhov rátajte s trojcifernou sumou.

04.02.2022 06:00
krotón Foto:
debata

Vzpriamená vždyzelená tropická drevina z čeľade prýštecovitých krotón (Codiaeum variegatum) má tuhé kožovité listy – podľa typu kopijovité, vajcovité či dokonca špirálovito zvinuté. Práve táto časť rastliny je vizuálne úplne dominantná. Eventualít je veľa: napríklad variant Norma má dub pripomínajúce listy s červeným žilkovaním, krotónovec strakatý (Pictum spot) dokonca so zelenou kombinuje žltú aj červenkastú, Aucubaefolia sa zase prezentuje žltými škvrnkami. V interiérových podmienkach sa veľmi sporadicky na jar objavujú nenápadné béžové kvety poukladané do strapcov. Pozor na mliečnu miazgu v stonkách a výhonkoch: je toxická, dráždi pokožku aj sliznice. Pestovanie pri neposedných šarvancoch či zvedavých domácich miláčikoch dobre zvážte.

izbové rastliny Čítajte aj Čo teraz potrebujú izbové rastliny: Ošetrujeme orchidey, kaktusy aj paprade

Nemá rád výkyvy, prievan a premokrenie

Krotón síce je relatívne náročný na podmienky, na druhej strane však dosť striktný na to, aby vás nezmiatol chradnutím bez vysvetlenia. Preferuje svetlé stanovište, nie však na priamom slnku, ktoré z jeho listov vyťahuje farbu. Vyžaduje si bežnú izbovú teplotu okolo 20 stupňov, v zime aspoň 15 stupňov. Výkyvy spôsobujú opadávanie. Prekáža mu aj prievan a chladný substrát v nedostatočne izolujúcom črepníku. Zemina môže byť aj radová komerčná s dostatkom živín. V období vegetačného útlmu ho stačí podporiť tekutým hnojivom rozriedeným do zálievky raz za mesiac, inak s týždennou periodicitou. Krotón neznáša premokrenie. Vtedy jeho korene chytajú hnilobu a zväčša to znamená fatálny verdikt. Postarajte sa teda o kvalitnú drenáž a dbajte na to, aby v podloženej miske nestála voda. Používajte mäkkú a rovnakou v rámci osviežovania roste alebo handričkou pretierajte listy.

roztočce Čítajte aj Objavili sa vám na izbovkách roztočce? Poradíme, ako ich vykynožiť

Rozmnožiť ho môžete práve teraz

Do väčšieho črepníka a úplne novej pôdy krotón presádzajte minimálne raz tri roky, najlepšie na jar alebo v lete. Ak však pre koreňovú sústavu zjavne už je aktuálne obydlie primalé, nastal čas na zmenu aj skôr. K rozmnožovaniu prostredníctvom vrcholového odrezku pristupujte na sklonku zimy. Na uchytenie to chce teplotu pôdy až 30 stupňov a vysokú vlhkosť. Dosiahnete ju aj prekrytím odrezku priehľadnou fóliou alebo plastovým vekom. Mikroklímu však pravidelne vetrajte, inak hrozí riziko vzniku plesne. Krotón nie je nadmerne náchylný na choroby a škodcov, ale príliš tmavé, chladné či suché prostredie ho oslabuje a môže priťahovať roztočce a strapky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #premokrenie #roztočce #strapky #krotón #tropická drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december