Ako postaviť plot rýchlo, lacno a pekne? Siahnite po zabudnutom spôsobe

Výber závisí od vkusu a osobných preferencií, no aj od finančných možností. Ploty z drôteného pletiva sú síce lacnou možnosťou, no dnešným estetickým nárokom sotva vyhovujú. Sú však výbornou voľnou na ohraničenie výbehu pre zvieratá a tiež na ochranu záhrady pred nimi. Aj drevené, murované a živé ploty majú svoje pre a proti.

15.02.2022 06:00
plot Foto:
debata (3)

Drôtené ploty však určite netreba zavrhnúť. Vzhľad nie príliš príťažlivých plotov môžeme zlepšiť popínavými rastlinami, pričom oká plota slúžia ako mriežka. Na tento účel sú výborné okrasné brečtany, na ktoré je pekný pohľad aj v zime. Takto získame príťažlivý plot za málo peňazí a v krátkom čase. Je to spôsob, ktorý síce už vyšiel z módy, no ak chceme postaviť plot v krátkom čase a za málo peňazí, je to určite dobrá možnosť.

Drevo si žiada údržbu

Drevené ploty sa stavajú rýchlo a pôsobia veľmi esteticky a príjemne. Vyžadujú si však pravidelnú údržbu. Drevo treba kúpiť napustené konzervačnou látkou a potom ho ošetrovať nátermi, ktoré ho ochránia pred vplyvmi počasia. Horné plochy dreveného plota by mali byť zahrotené alebo pokryté platničkou, ktorá bude plot chrániť pred pôsobením vody. Pravidelná údržba predĺži životnosť plota, šetrí čas aj peniaze.

mechanický zmeták Čítajte aj Medzi metlou a vysávačom: Chodníky aj terasu vyčistí mechanický zmeták za pár šupov

Zeleň potrebuje trpezlivosť

Pri živých plotoch sa musíme obrniť trpezlivosťou, pretože pochopiteľne nebudú hotové hneď. Rast živého plota do požadovanej výšky môže trvať aj niekoľko rokov. Veľkou výhodou živých plotov je, že vyzerajú prirodzene a príťažlivo, a to aj v zime, pokiaľ správne zvolíme rastliny. Živé ploty sú tiež výbornou ochranou proti vetru a slúžia aj ako úkryt pre drobné užitočné živočíchy.

Murované sú pevné a drahšie

Pokiaľ nedáte dopustiť na murovaný plot, pripravte sa na vyššie náklady na výstavbu. Práve múry, prípadne múry kombinované s kovaniami, sú totiž zo všetkých možností najdrahšími plotmi. No sú aj najpevnejšie a ak sú postavené dobre, nevyžadujú žiadnu údržbu. Nové múry môžu byť pomerne neestetické, preto ich môžeme vizuálne zjemniť popínavými rastlinami. V menších záhradách poslúžia murované ploty aj ako opora pre kordóny, palmety a špaliere.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #múr #živý plot #drevený #drôtený
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december