Kárované vankúše, vozové kolesá, bylinky. Čo ešte nesmie chýbať vo westernovej záhrade?

Pre záhrady s primárne oddychovým využitím je určitý štýl žiaduci. Nemusíte v rámci neho koncipovať celé zázemie: postačuje vkusne upraviť aspoň kúsok pozemku. Napríklad ako podľa filmu z divokého západu, keďže škandinávsky, stredomorský či francúzsky smer nájdete u každého druhého suseda. Keď to celkovo nepreženiete, znesie sa aj mierne klišé.

16.02.2022 06:00
bylinky Foto:
debata

Pri zriaďovaní westernového kútika v prvom rade použite načerveno zafarbenú pestovateľskú expandovanú hlinu. Biologicky a chemicky neutrálne granule s veľkosťou 10 – 12 milimetrov vizuálne evokujú nehostinnú pustatinu. Zdanie však, samozrejme, klame: takýto dekoratívny prvok je pre vegetáciu prospešný. Póry tzv. keramzitu so stabilnou štruktúrou a bez zápachu totiž vynikajúco regulujú vlhkosť prostredia tým, že nadbytočnú vlahu absorbujú a následne slúžia ako prirodzená zásobáreň na suchšie obdobia. Zároveň zlepšujú cirkuláciu vzduchu. Atribútmi sú aj odolnosť voči UV žiareniu, hnilobe a rozkladu. Optický dojem a funkčný prínos sú teda v dokonalej symbióze. Alternatívou je farebný mulč z pínií.

prériová záhrada Čítajte aj Ako vonia sloboda: Vytvorte si prériovú záhradu

Nezabudnite na bylinky

Pochopiteľne, westernová zóna sa nezaobíde bez príznačného rastlinstva. Ako stromy zapasujú borovica, javor či sekvoja, z krovín kručinka, sumach, rakytník, budleja, jarabina aj vresovec. Nič nepokazíte ani úchvatne modrým okrasným bodliakom (Echinops ritro, na ilustračnej fotografii), akýmikoľvek kaktusmi v okrových črepníkoch a univerzálnou levanduľou. Ešte pridajte exotické trávy, traslice, slamihy. Nezabudnite ani na bylinky typu oregana, tymianu, rozmarínu či kôpru.

bylinky Čítajte aj Pažítka a mäta v jednom záhone nie sú dobrý nápad. Čo ešte spolu neladí?

Imitácia indiánskeho totemu

Ak súhlasíte, že na detailoch záleží, prispôsobte takémuto ladeniu aj sedenie. Westernové kulisy si bez diskusie pýtajú masívne drevo, k nemu kárované vankúše, zavesenú spracovanú hovädziu kožu, podložky a deky z ovčej vlny. Ešte ďalej môžete zájsť prostredníctvom rôznych štýlotvorných ozdobných artiklov, ktoré zoženiete na starosvetských aj internetových bazároch. Priamočiarejšie ich kúpite v špecializovaných obchodoch. Napríklad súpravu rustikálnych okeníc z recyklovaného dreva aj imitáciu indiánskeho totemu dostanete zhodne približne za 25 eur, set dvoch vozových kolies s priemerom 40 centimetrov stojí okolo 35 eur, realistická replika býčej lebky aj s rohmi vyjde na 55 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #bylinky #westernový štýl #pestovateľská hlina #keramzit
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december