Okrasný štrk je veľký hit! Zoženiete dokonca aj trblietavý a fosforeskujúci

Dávno sú preč časy, keď pojem štrk vyjadroval iba fádnu stavebnú hmotu. Záhradní architekti sa rýchlo a radi naučili ťažiť z pribúdajúcej pestrosti, nechajte sa inšpirovať. Pokojne aj na priedomí či tam, kde nemáte čas a energiu piplať sa s udržiavaním trávnika. Kamenie v kvetinovom záhone zase nielen opticky zakryje drobnú burinu: do značnej miery ju mechanicky obmedzí v raste.

11.03.2022 06:00
okrasný štrk Foto:
debata (1)

Na úvod plánovania nič nepokazíte, keď zájdete do špecializovanej predajne. Áno, všetko síce nájdete pohodlnejšie na webe, ale ešte stále platí, že niet nad osobnú skúsenosť – vizuálnu i hmatovú. Navyše, odborníci vám určite nielen odpovedia na otázky, ale aj poskytnú vlastné postrehy a odporúčania, ktoré by ste online nadobudli zložitejšie, ak vôbec.

Aj trblietavý a fosforeskujúci

Okrasný štrk vyzerá elegantne už vo svojich prirodzených tónoch v závislosti od konkrétneho materiálu: okrovej, hnedej, bielej, čiernej, šedých prechodoch. Dnes však zoženiete aj oranžovú, zelenú, modrú, fialovú, ba dokonca trblietavé verzie, respektíve fosforeskujúce. Pochopiteľne, vytvoriť si môžete aj vlastný absolútne originálny mix podľa farby, rozmeru i formy kamienkov. Vždy vychádzajte zo štýlu vášho zázemia: napríklad oranžová sa hodí k drsnému westernovému poňatiu, čierna do subtílneho japonského konceptu, biela ku škandinávskej strohosti.

dvere do skleníka Čítajte aj Nie je to jedno: Prečo treba venovať pozornosť vstupu do skleníka

Poskladajte si záhradné puzzle

Jednoliate kamenie na voľno vysypte, viac druhov sofistikovane usporiadajte do vzorov. S obrazcami sa oplatí pohrať najmä v členitom teréne. Na chodníkoch je efektné kombinovanie s kontrastnými betónovými alebo kamennými platňami. Nezabudnite na pevné obruby. Výhodou štrku je aj to, že na ňom vyniknú artefakty typu sošiek alebo dizajnových stĺpikových svietidiel. Umocní aj vyznenie minimalistickej fontánky.

Koľko stojí štvorcový meter

Najlacnejší je klasický riečny štrk a kremeň, na viac vyjdú granit, bridlica, čadič, rula, travertín, mramor či lávový kameň. Veľmi orientačne rátajte s 30 centami za 1 kilogram pri rozptyle od 20 do 60 centov, sú však aj exkluzivity stojace rádovo eurá za kilogram. Na meter štvorcový orientačne treba 50 kilogramov matérie. Základné veľkostné rozdelenie je na jemnozrnný štrk do 30 milimetrov a hrubozrnný s rozmermi 30 – 80 milimetrov. K dispozícii však zväčša bývajú aj precíznejšie kolekcie vrátane viacerých frakcií z jednej sorty. Na výber máte aj medzi okruhliakmi vyhladenými vodou, nahrubo lámaným kameňom a drvenou horninou.

Stabilizačné rohože unesú aj auto

Pod štrk mimo záhonu umiestnite práve na to určené stabilizačné rohože (stoja do 20 eur za meter štvorcový), cez ktoré takmer vôbec neprerastá burina. Ekologické z integrovanej netkanej textílie a stopercentne recyklovateľného plastu prepúšťajú vodu, ale zabraňujú vytváraniu preliačin, a to aj aj pri záťaži osobným autom. Modernými sklenenými drvinami sa nenechajte opantať do takej miery, aby ste ich rozsypali na pochôdzne plochy, kde predstavujú hrozbu zranenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #okrasný štrk #stabilizačné rohože #kamenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december