Nájdite svoj štýl: Pasuje k vám úžitková alebo dekoratívna záhrada?

Záhrada nerušivo zladená s okolím v duchu trendu ekologického pestovania, rešpektovania životného prostredia a trvalej udržateľnosti? Alebo formálna a cielene smerovaná k modernej elegancii? A čo tak hravo tematická? Pre jednotlivé typy platí niekoľko pravidiel a odporúčaní.

30.03.2022 06:00
štýl záhrady Foto:
debata

V záhrade prírodného druhu sa kladie dôraz na prirodzený rast vegetácie a čo najpestrejšiu paletu flóry. Môže to byť lúka oblažujúca pohľad, ovocný sad, bujná skalka, ale aj výdatný zdroj zeleniny a byliniek počas celej sezóny. Základom je vegetácia príznačná pre daný región. Naturálne poňatý pozemok je pozvánkou pre vtáky, včely, motýle. Zodpovedajúce sú aj akcenty a doplnky: drevené sedenie, popínavkami pohltený altánok, jazierko plné života.

Keď je dôraz na praktickej stránke

Kompromisom na polceste od takmer úplnej bezzásahovosti k štylizovanému konceptu sú útulné zázemia s väčším dôrazom na úžitkovosť – najmä pri záhradách hneď za domom. Netýka sa to len zastúpenia pôdy posiatej a vysadenej plodinami, ale aj prítomnosti prvkov, akými sú pieskoviská, preliezky, hojdačky. Vo vyložene pragmatickej záhrade nájdete veľké záťažové trávniky, hriadky pokryté fóliami a z rovnakého dôvodu prevahu rastlín s plytkými koreňmi na redukciu zaburinenia. K ľahkej obslužnosti prispievajú aj pomaly rastúce ovocné kríky, vyvýšené záhony, plastový nábytok.

okrasný štrk Čítajte aj Okrasný štrk je veľký hit! Zoženiete dokonca aj trblietavý a fosforeskujúci

Ratan, geometria a plány

Protiváhu prírodných a praktických záhrad, ktorá sa niekomu môže javiť ako príliš umelá a iného zase fascinovať práve usporiadanosťou, tvoria tie architektonicky precízne naplánované. Mobiliár v takomto prípade najčastejšie rieši ratanový nábytok na zámerne predimenzovaných stupňovitých terasových plochách. Zeleň je podelená do geometrických zón ohraničených kamienkovými cestičkami a prestriedaných „jalovými“ teritóriami s trsmi exotických tráv či extravagantnými solitérami v dizajnových črepníkoch.

Funkčnosť ustupuje dekoratívnosti

Pravidelným orezom krotené živé ploty siahajú v štylizovanej záhrade do výšky pása a okrasný trávnik pôsobí ako z tenisového Wimbledonu. Nechýbajú svietidlá, sošky, fontánky. Jednoducho, funkčnosť priznane ustupuje dekoratívnosti. Podieľa sa na tom aj monochromatické či uniformne vysoké kvetenstvo skombinované so vždyzelenými drevinami. Exotické rastliny sa nachádzajú vo voľnosti alebo v zimnej záhrade ponúkajúcej od jari do jesene plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom.

protikoreňové zábrany Čítajte aj Rastliny s dravými koreňmi: Ako predísť zničeniu chodníka, terasy, steny či potrubia

Tematickú záhradu budujete roky

Pri tematickej záhrade vychádzajte z konkrétneho prostredia a najmä svojho naturelu. Ku garden párty u asertívneho manažéra sa sotva hodí rustikálny štýl. Obľúbenými variantmi sú ázijská, stredomorská, tirolská, škandinávska či prériová záhrada. Neprávom opomínanou alternatívnou je zameranie na určitú vegetáciu: ruže, palmy, kaktusy. Vopred berte na vedomie, že prienik tém je minimálny: keď si už zvolíte jednu z nich, podriaďte jej aj detaily. Inak vaše úsilie skôr vzbudí rozpaky. Myslite aj na to, že tematickú záhradu budete vzhľadom na postupný rast zelene budovať roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bezzásahová záhrada #ratanový nábytok #okrasný trávnik #tematická záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december