Ako získať peniaze na záhradu, prístrešok alebo rekonštrukciu chalupy

Aj na tie najmenšie zásahy a drobné stavby sú potrebné financie, ktoré nemusí mať každý. Ako si teda splniť sen o zveľadení záhrady či chalupy, keď vám to práve rozpočet nedovoľuje?

16.04.2022 06:00
záhradný prístrešok Foto:
debata (2)

Treba postupovať krok za krokom, radí František Burda, investičný analytik FinGO.sk. Na začiatku je potrebné určiť cieľovú sumu a investičný horizont. Napríklad keď viete, že budete potrebovať 15– tisíc eur a rekonštruovať chcete do 8 rokov (96 mesiacov), potrebujete si mesačne odkladať približne 156 eur. Ak peniaze vhodne investujete napríklad do ETF fondov s priemerným úrokom 5 percent, potom vám stačí mesačne odkladať len 127 eur mesačne. To znamená, že ak nenecháte vaše odkladané peniaze len na bežnom účte, ale budete ich investovať, mesačne takto ušetríte takmer 29 eur a za celých 8 rokov sporenia až 2 784 eur. Pritom sa dostanete k rovnakej cieľovej sume – 15– tisíc eur.

Ako vybrať investičný produkt

Pri výbere vhodného investičného produktu treba mať na pamäti tri parametre – koľko rokov majú vaše peniaze pracovať, aký výnos chcete dosiahnuť a aké riziko ste ochotný podstúpiť. V súčasnosti si veľa ľudí sporí do indexových – tzv. ETF fondov, pričom na kratší investičný horizont odporúčam zmiešané a realitné fondy. Takouto investíciou môžete dosiahnuť vyššie výnosy a pritom vám nehrozí, že by ste prišli o časť vkladov. Určite odporúčam pri výbere vhodnej investície poradiť sa s investičným špecialistom, ktorý vám porovná rôzne možnosti investovania, takisto poplatky spojené s investovaním, podmienky predčasného výberu peňazí a podobne.

kosačka Čítajte aj Ako vybrať novú kosačku? Porovnávame výhody a nevýhody jednotlivých typov

Prečo nenechávať peniaze na účte

Prvý dôvod je ten, že sa peniaze vôbec neúročia. Druhým dôvodom je inflácia – keďže úrok na týchto účtoch je nulový, inflácia vám ukrajuje z kúpnej sily peňazí. Ceny rastú, ale peniaze na bežnom či termínovanom vklade na tieto zmeny nereagujú a “prerábate”. Po piatich rokoch teda budete mať na bežnom, sporiacom alebo termínovanom účte to, čo ste tam vložili, čiže 6– tisíc eur, ale po zohľadnení trojpercentnej inflácie bude ich hodnota nižšia, len 5176 eur. Pre porovnanie, po piatich rokoch z investície s priemerným úrokom 5 percent ročne, môžete mať nasporených približne 6830 eur.

Stavebné sporenie áno, ale radšej v kombinácii

Stavebné sporenie má na trhu stále svoje miesto, no jeho úročenie je veľmi nízke. Skôr dobre poslúži ako kombinácia sporenia a následného úveru od stavebnej sporiteľne. Takisto si treba uvedomiť aj vysoký ročný vklad na získanie plnej štátnej prémie a tiež to, že ju dostane len vybraná skupina ľudí s maximálnym príjmom okolo 1 500 eur v hrubom. Úročenie stavebného sporenia je na úrovni bežných bankových účtov. Stavebné sporiteľne síce ponúkajú rôzne akcie na prvé roky sporenia, tie ale vo finále znamenajú zvýšenie celkového zhodnotenia vrátane štátnej prémie zhruba na úroveň do 1,5 percenta ročne, pričom na dosiahnutie benefitov musíte spravidla sporiť minimálne šesť rokov. Pri takomto investičnom horizonte sú skôr zaujímavejšie alternatívne investičné riešenia, ktoré vám vedia zarobiť niekoľkonásob­ne viac.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #záhrada #sporenie #chalupa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december