Bazén môže stáť vo vašej záhrade už do dvoch týždňov

Mať vlastný bazén na dvore alebo v záhrade je čoraz populárnejšie. Nadzemné bazény sú finančne pomerne nenáročné, zaobstarať si ich možno už v cene od dvesto eur aj s príslušenstvom

15.06.2012 08:53
Bazén, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Zapustené bazény predstavujú finančne náročnejšiu investíciu od dvetisíc eur vyššie. Vstupné náklady sa však vrátia v podobe dlhej životnosti bazéna,“ hovorí Renáta Juríková z firmy špecializujúcej sa na výstavbu bazénov.

Pre väčšie do zeme zapustené bazény sa väčšinou rozhodujú majitelia domov, ktorí nemusia zvažovať finančnú stránku ani priestorové možnosti. Kto má k dispozícii menej miesta aj peňazí, zvyčajne sa rozhodne pre bazén nadzemný.

„Stáva sa, že zákazník si kúpi nadzemný bazén, spozná výhody domáceho kúpaliska a po niekoľkých sezónach sa rozhodne nadzemný model vymeniť za zapustený typ bazéna,“ konštatuje Juríková. Častými zákazníkmi sú aj ľudia, ktorí stavajú nový dom.

Zapustené bazény sa na rozdiel od nadzemných stavajú na veľa rokov, preto je výber typu, tvaru veľkosti aj miesta, kde sa postaví, naozaj dôležitý. Výstavbe rodinného bazénu treba venovať pozornosť nielen čo sa týka výberu bazéna a dodávateľskej firmy, ale aj po stránke legislatívnej. To, či budete musieť zájsť na stavebný úrad požiadať o stavebné povolenie alebo ohlásiť stavbu, ustanovuje stavebný zákon.

Väčšina bazénov nepotrebuje ani ohlásenie, ani stavebné povolenie.

Bazén do veľkosti 40 m3 spadá podľa stavebného zákona medzi stavby, na ktoré nie je nutné stavebné povolenie ani ohlásenie stavebnému úradu. Žiadateľ len vyplní Oznámenie o zámere v území k vydaniu územného súhlasu. Po vyplnení a podaní tohto formulára má úrad lehotu do 30 dní na posúdenie zámeru, či je v súlade so stavebným zákonom. Ak je všetko v poriadku, vydá úrad v lehote do 30 dní územný súhlas so zámerom.

Ak však chcete stavať obrovský bazén s veľkosťou viac ako 40 m3, treba vedieť, že táto stavba si už vyžaduje ohlásenie stavebnému úradu. Žiadateľ vyplní tlačivo Ohlásenie stavby. Po vyplnení jednoduchého formulára, doložení všetkých potrebných príloh a podaní na príslušnom stavebnom úrade má tento 40 dní na udelenie súhlasu. Ak stavebný úrad v tejto lehote nedoručí žiadateľovi žiadne stanovisko ani uznesenie o zákaze stavby, platí, že stavebný úrad súhlas udelil.

Výber firmy

Pred podpisom zmluvy si s firmou ujasnite, čo je zahrnuté v cene. O serióznosti firmy nesvedčí len cenová ponuka a kvalita ponúkaného tovaru.

„Bezplatný návrh by sa nemal robiť zo sídla spoločnosti, ale odborník by mal vidieť miesto, kde sa bude bazén nachádzať,“ upozorňuje Juríková. Môžu sa tak odhaliť problémy, ktoré nie sú vidieť, ako napríklad zle prístupný terén a podobne.

Následne by mala firma pripraviť časový harmonogram – bazén môže v niektorých prípadoch byť hotový aj do dvoch týždňov. Pozor však, stavebný výkop a základnú betónovú dosku niektoré firmy nezahŕňajú do ceny alebo neponúkajú túto službu vôbec.

Cena sa mení

Dôležitým bodom pred začiatkom stavby je výber miesta, kde bude bazén stáť. Ak je to len trochu možné, orientujte stavbu na juh a miesto, kde nie je tieň. Na bazén by nemal vrhať tieň nijaký strom a mal by byť k nemu dobrý prístup. V každom prípade je dobré bazén umiestniť na čo najviac slnečné miesto.

„Ak máte svahovitý pozemok, poraďte sa so statikom. V prípade nutnosti navrhne opatrenia, ktoré umožnia výstavbu bazéna,“ radí odborníčka. Myslite takisto na to, kde umiestnite filtráciu. Ideálne je, ak vlastníte záhradný domček v blízkosti bazéna. Pri svahovitých pozemkoch je možné ju zabudovať do svahu pod bazén, niektoré typy bazénov zase umožňujú zabudovanie filtrácie pod takzvané rímske schodíky. K filtrácii je možné pripojiť aj vykurovanie, či už elektrické, alebo solárny systém, či tepelné čerpadlo. Počítať treba s investíciou od päťsto eur vyššie.

Cena bazénu závisí nielen od jeho typu a veľkosti, ale aj od ďalších doplnkov. „Najčastejšie zákazníci žiadajú protiprúd, osvetlenie pod hladinou a masážne trysky,“ hovorí Juríková. Ak sa chcete kúpať aj v horšom počasí, treba počítať, že cenu bazéna zvýši zastrešenie. Konečnú sumu môže navýšiť napríklad aj protiprúd. Cena sa pohybuje od tisíc eur vyššie. Niekto si zase nevie bazén predstaviť bez osvetlenia. To môžete mať už v sume okolo dvesto eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december