Máte rovnú strechu? Urobte si na nej záhradu. Nie je to ťažké, úžitok vás prekvapí

Strechy pokryté vrstvou zeminy, v ktorej rastie tráva, mach alebo trvalky, sa v škandinávskych krajinách tešili obľube už pred niekoľkými desiatkami rokov. Zemina, zeleň a jej koreňový systém totiž zabraňujú úniku tepla v zime, prehrievaniu interiéru v teplých mesiacoch, zároveň udržiavajú v okolí dobrú klímu.

21.05.2022 11:00
zelená strecha Foto:
debata (1)

Alfou a omegou funkčnej vegetačnej strechy je dobrá hydroizolácia. Pôvodné severské strechy mali sklon od 30 do 45 stupňov a trávový koberec sa ukladal na niekoľko vrstiev brezovej kôry. Aby bola vodotesná, lepila sa dreveným dechtom. To nebolo ani ekologické, ani zdravé riešenie. Navyše, životnosť takejto strechy je len 20 rokov.

Membrány zaručia odolnosť

Časy sa však zmenili a s nimi pokročili aj technológie. „Pred takmer 50 rokmi sme architektom a realizátorom stavieb ponúkli jednoduché a funkčné riešenie – hydroizolačné systémy Sikaplan a Sarnafil, ktoré dnes tvoria súčasť 400 miliónov štvorcových metrov vegetačných striech po celom svete,“ hovorí Eva Rippelová zo Sika Slovensko. „Takáto hydroizolácia s membránami sa dá použiť na extenzívne aj intenzívne vegetačné strechy, inak povedané, na strechy s vyššou aj nižšou zeleňou. Tvoria ju špeciálne membrány, ktoré zaručujú nielen vodotesnosť, ale aj odolnosť voči prerastaniu koreňov, odolnosť voči zvýšenej tvorbe mikroorganizmov, baktérií, húb,“ dodáva odborníčka.

plot Čítajte aj Vyberte si správne: drevený plot, živý plot alebo múrik?

Od pár trvaliek až po celú záhradu

Vegetačné strechy sú čoraz prístupnejšie aj jednotlivcom, ktorí si stavajú vlastný rodinný dom, chatu alebo chalupu. Na trhu nájdeme aj modulárne riešenia vegetačných striech, kde sa vegetačné súvrstvie dá poskladať ako skladačka. Podľa typu zelene (či chceme zeleň nenáročnú na údržbu, alebo túžime viac po zeleni parkového typu, t. j. kvety, kríky, stromy) sa delia vegetačné strechy na extenzívne a intenzívne. Strechy s nenáročnou zeleňou, s nižšou hmotnosťou (extenzívne) sú novým domovom pre trvalky, skalničky a suchomilné rastliny, ktoré dobre zvládajú striedanie sucha, tepla a mrazu. Na strechách s intenzívnou vegetáciou musíme počítať s vyššou záťažou vegetačného súvrstvia. Vrstva zeminy tu môže byť hrubá od 0,2 metra až 1,3 metra i viac, závisí od únosnosti stropnej konštrukcie, takže sa na ňu dá vysadiť záhrada s kvetmi, zeleninou, kríkmi i stromami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rodinný dom #zelené strechy #vegetačné strechy #hydroizolácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december